С дълбока тъга съобщаваме за смъртта на поета, композитора и легендарния артист Ленард Коен. Загубихме един от най-продуктивните и най-уважаваните мечтатели в света на музиката“, написа агентът му във Фейсбук – 11.11.2016 г. Музикантът е починал в Лос Анджелис, където ще бъде и траурната церемония.


Leonard Cohen ~ Dance Me To The End Of Love
Любима песен - Танцувай с мен до края на любовта

След триумфалното му турне от 2008 до 2013 г. с концерти, които понякога продължаваха 4 часа, артистът почувства умора и напусна сцената, но продължи да работи. Преди по-малко от месец той представи последния си албум You Want It Darker пред близо 60 журналисти в Лос Анджелис.

Ленард Коен е роден на 21 септември 1934 г. в еврейско семейство в Монреал. Става музикант, когато вече е прехвърлил 30 г., след не много успешни опити да се издържа като поет и романист. Заради музиката се мести в Ню Йорк през 1966 г. Година по-късно излиза първият му албум. През 1969 г. издава втория си албум, в който е включена и легендарната композиция Bird on the Wire, изпълнявана по-късно от много артисти като Джони Кеш и Джо Кокър.

leonard-cohen-1

Малко след музикалния му дебют критиците започват да го сравняват с Боб Дилън. Въпреки че Ленард Коен оказва влияние върху няколко поколения музиканти и получава многобройни награди, сред които признание в Залата на славата на рокендрола и Орденът на Канада, той рядко попада на върха на класациите. За сметка на това най-известната му песен Hallelujah има стотици кавъри, записани от известни музиканти.


Ленард Коен оставя след себе си 14 студийни и 8 концертни албума, два романа и няколко стихосбирки.