Рожденото му име е Рей Чарлс Робинсън. Роден е на 23 септември 1930 г. в Олбани, Джорджия. Започва да ослепява на около 5-годишна възраст и е напълно сляп, когато е едва на 7 години. Според някои източници липсата на зрение се дължи на глаукома, други пък го отдават на инфекция. Независимо каква точно е причината, той постъпва като ученик в училище за слепи и глухи в Сейнт Огастин във Флорида, където усвоява Брайловата азбука и се учи да свири на пиано, орган, саксофон, тромбон и кларнет. В това училище се проявява музикалния талант на Рей, който пее в баптиския хор.

Първият му хит е "Confession Blues" (1949). Следващата му популярна песен е "Baby, Let Me Hold Your Hand" (1951).

През 1955 г. Рей издава сингълът "I Got a Woman", който е на първо място в чартовете на R&B. Този му сингъл е първият в стил соул. С творчеството си музикантът увеличава популярността на R&B и госпъла, привличайки не само чернокожите като слушатели.

Чарлз става баща на 12 деца от 9 различни жени.

През 60-те години излизат хитовите песни "Unchain My Heart", "You Are My Sunshine", "Hit The Road Jack", "Georgia On My Mind". През 1962 г. Рей Чарлз изненадва почитателите си издавайки албума "Modern Sounds in Country and Western Music", в който включва хитове като "I Can’t Stop Loving You" и "You Don’t Know Me".

Известната му песен "Georgia On My Mind" е обявена за химн на щата Джорджия.  През 1996 г., на откриването на Олимпийскиге игри в Атланта, Рей Чарлз изпълнява своята класическа песен. Друга негова песен, "America the Beautiful", също жъне грандиозен успех.

Ray Charles - Georgia on my mind - Live 1976


Последното му появяване пред публика е на 30 април 2004 г. В Лос Анжелес. След заболяване на черния дроб Рей умира на 74 годишна възраст в дома си в Бевърли Хилс в Калифорния. Погребан е в гробището в Ингълуд.

Рей Чарлз е единственият изпълнител получавал Грами в продължение на 50 години.


Чарлз е баща на 12 деца от 9 различни жени.

Въпреки тежката си съдба Рей запазва духа си силен и успява да стане един от най-великите музиканти. Албумите му се продават в цял свят.

Ray Charles For Mama


Една от най-хубавите песни за майката, хубава е и в изпълнение на Шарл Азнавур


„Изобилието разделя хората. Бедността ги събира. Ако ти имаш захар, а аз не - ще заема малко от твоята. През следващият месец може да нямаш брашно - е, ще ти дам малко от моето.”

„Не знам какво би било станало с мен ако не можех да чувам.”

„Никога не съм искал да съм известен. Исках само да съм велик.”

„Роден съм с музиката вътре в мен. Музиката бе една от моите части. Също като ребрата ми, бъбреците, черния дроб, сърцето. Също като кръвта ми. Напираща сила беше вече в мен, когато изгрях на сцената. Това беше необходимост, също както храната или водата.”

„Любов" е специална дума и я използвам само, когато наистина я имам предвид. Ако изричаш тази дума твърде често, тя става евтина.”

Музиката беше около мен в продължение на дълго време и ще остане и след Рей Чарлз. Просто исках да оставя своята следа, да оставя нещо добро в музиката след мен.”

„Има много теории относно колелото на живота. Най-напред, ние сме тук, за да откриваме нови възможности.”

„Какво е душата? Тя е като електричеството - не знам наистина какво е то, но е сила, която може да освети стая.”