Кажете, вместо да се извинявате

Кажете, вместо да се извинявате

5 неща, които да кажете, вместо да се извинявате


Това е една реклама на Pantene , която освен че подчертава безупречната и прекрасна коса на актрисите, включва множество ситуации, в които жените се извиняват без причина – речеви тик, който се е превърнал в част от всекидневното общуване.Not Sorry Shine Strong Pantene The new ad shows a series of women saying they're sorry for minor things they shouldn't be apologizing for.

Става ясно, че жените няма нужда непрекъснато да се оправдават. Но докато я гледах, осъзнах ужасната истина: аз също правя това, извинявам се непрекъснато, пише Тори Пейс за Business Insider. Тя представя списък с причините, поради които жените (и не само те) често се извиняват и какво можете да кажете вместо това.

  1. За да демонстрирате съпричастност и съчувствие


Много хора, не само жени, използват думата „съжалявам“, за да изразят съчувствие. Въпреки че е добродетелно и учтиво да изразите съпричастност към колегите си, извиненията за случайни обстоятелства в света е ненужно и може да се избегне.

Има други начини да покажете разбиране или да установите взаимоотношения на доверие с колегите си. Това вероятно е един от най-лесните начини да премахнете думата „съжалявам“ от репертоара си. Има толкова страхотни алтернативи.

Вместо: „Съжалявам, че закъсня заради ужасния трафик в града“

Опитайте: „Сигурно е било изнервящо да бързаш в този ужасен трафик.“

  1. За да запълните въздуха


Подобно на думи като „ъ-ъ“ и „значи“, „извинете“ понякога се използва за запълване на празно пространство в разговора. Може да сме нервни или просто да избърборим нещо, докато устата настигне ума. Във нито един от тези случаи няма нужда да се извинявате. (Знаете колко са вредни паразитните думи в разговор - не превръщайте и думата "извинявай" в такава)

Вместо: Ние трябва първо... извинете... да получим правилните данни от Франция.
Опитайте: Ние трябва първо... (пауза, тишина)... да получим правилните данни от Франция. 


  1. Да прекъснете


Повечето момичета са възпитавани да бъдат безупречно учтиви във всеки един момент. За да намерите заместител е важно да познавате средата си.

В зависимост от културата на организацията, типа среща и хората на нея, прекъсването с извинение може да понижи статута ви, особено ако другите не го правят. Слушайте как колегите ви се намесват в срещата и избягвайте да започвате с извинение, освен ако всички други не го правят.

Вместо: „Извинявам се, че ви прекъсвам...“
Опитайте: „Бих искал/а да добавя (попитам) ...“ или „Чудесни предложения, бих добавил/а...“


Вместо: „Извинете, имате ли минутка?“
Опитайте: „Бихте ли ми отделили минутка?“pantene-ad-2


  1. За да запазите мира


Още от ранна възраст повечето жени са учени да са топли, грижовни и дружелюбни. Понякога използваме „съжалявам“ просто за да поддържаме социална хармония. Извиненията понякога се използват, за да „възстановим разговора“ след конфронтация, спор или некомфортен момент. Въпреки това „съжалявам“ и „извинявам се“ често е израз на срам и съжаление, което може да ви накара да изглеждате слаби.

Вместо: „Съжалявам, но не разбирам тази смяна на стратегиите.“

Опитайте: „Оценявам работата ти върху това, но не разбирам причината за тази смяна на стратегиите.“

Вместо: „Извинявам се, ако може да ти прозвучи обидно...“
Опитайте: „Това, което ще кажа, може да прозвучи проблематично...“

pantene-adНе се извинявайте за да започнете разговор
  1. За да се извините наистина


Има редица пъти, в които е уместно да се извините на работното място. Ключовото е не просто да кажете „Съжалявам“, но също и да посочите защо съжалявате.

Ако сте човек, който хронично се извинява за щяло и нещяло, гарантирам, че ако се научите да добавяте причина, това ще намали броя пъти, в които се извинявате ненужно. Искреното извинение е по-автентично, когато за него има причина.

Не забравяйте видеото на Pantene. Мъжът закъснява и двете жени се отдръпват, за да му направят място, извинявайки се няколкократно. Ако те трябваше да обяснят ЗАЩО се извиняват, сигурно ще звучи така: „Съжалявам, че ти закъсня за тази среща и сега аз трябва да се преместя, така че да може ти да се вмъкнеш на мястото, което аз заемах преди малко.“ (Виждате ли? Напълно излишно!)

Особено на работа е разумно да разберете кога е уместно да кажете „Съжалявам“ и кога е редно вместо това да кажете нещо друго.

Източник:  5 things to say instead of 'sorry'

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.