23 януари

23 януари

Човек живее на земята не за това, да стане богат, а затова – да стане щастлив. Стендал


Ден на ръчното писане (National Handwriting Day) Почеркът на всеки човек е неповторим, уникален, негов. Откакто съществува писменост от толкова време съществуват и опитите да се определи характера на човек по написаното от него

На този ден

  • През 393 г. римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор.

  • През 1482 г. излиза първо печатно издание на свещената еврейска книга Тора (Петокнижието).

  • През 1556 г. при най-смъртоносното земетресение в историята, в провинция Шенси, Китай, загиват 820 000 души.

  • През 1579 г. е подписана Утрехтската уния, поставила основите на новата държава Нидерландия.

  • През 1849 г. Елизабет Блекуел се дипломира в Медицинския колеж в Дженива и става първата американка — лекар.

  • През 1904 г. е приет Закон за университета, който преобразува Висшето училище в София в Български университет "Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово" (дн. Софийски университет "Св. Климент Охридски").

  • През 1950 г. Ерусалим е провъзгласен за столица на новосъздадената държава Израел.

  • През 1978 г. Швеция става първата държава в света, която забранява аерозолните опаковки - като мярка за съхранение на озоновия слой.

  • През 1997 г. Мадлин Олбрайт става първата жена, заела поста държавен секретар на САЩ.


Интересно на този ден



1849  В Америка, щата Ню Йорк е връчена първата диплома за лекар на жена. Днес с професия лекар има повече жени, отколкото мъже, но някога това е било мъжка привилегия. Първата дипломирана лекарка е Елизабет Блекуел (Elizabeth Blackwell) . Родена е на 3 февруари 1821 г. в Бристол, Великобритания

1881 В Москва в Большой театър е премиерата на операта „Евгени Онегин“ на Чайковски

1960 Поставен е рекорд по спускане във вода – достигнато е дъното на Марианската падина. Жак Пикар и Дон Уолш се качват на борда на батискаф "Триест" и се спускат до най-дълбоката част на океана: The Challenger Deep в Марианската падина.

Най-ниската точка на повърхността на Земята е под вода и се намира в Тихия океан, между Япония и Папуа Нова Гвинея, в непосредствена близост източно от Северните Мариански острови. Марианската падина е дълбока 11 км. и дълга 2000 км. Марианската падина е границата, на която се засичат 2 тектонски плочи — Тихоокеанската влиза под Филипинската. Върху този тип повърхност, границата между двете плочи е удължена и формира нещо, което много наподобява на "окоп" (trench).


Родени на този ден

1783 Стендал - псевдоним на Анри Мари Бейл, е френски писател. Той е известен с прецизния психологически анализ на своите герои. „Червено и черно“, „Пармският манастир“

1832 Едуар Мане - френски художник импресионист. Най-известната му картина е "Закуска на тревата“

1862 Давид Хилберт - германски математик, един от най-влиятелните на 19 и 20 век. Своята известност дължи на създаването и развиването на голям кръг математически теории като теорията на инвариантите, аксиомизация на геометрията, и на идеята за хилбертово пространство - от основите на функционалния анализ.

1898 Сергей Айзенщайн  - съветски режисьор. Най-известните негови филми са Броненосецът „Потьомкин“ и „Александър Невски“. Филмите му попадат в жанра на политическата пропаганда.

1907 Хидеки Юкава „Повелителят на мезоните“ - първият японски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1949 г. Неговите изследвания имат огромно влияние върху теорията на елементарните частици.

1928 Жана Моро - френска актриса и режисьор, една от водещите актриси на театъра „Комеди Франсез“.

1987 Теодора Андреева - Андреа - поп-фолк певица

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.