5 стадия на любовта

5 стадия на любовта

“Какво е любовта? Не е състрадание, нито доброта. Добротата са двама души – един, когото го боли и един, който лекува. В добротата са двама – този, който дава и този, който получава. Но в любовта е един. Смесват се двамата и стават един човек. Не се открояват. Егото се заличава. Любовта ще ги уеднакви, за да станат едно……” Никос КазандзакисСъществуват 5 стадия на любовта. Но повечето хора не преминават през третия


“Изглежда той/тя не е човекът за мен“ е израз, който хората често използват при раздяла. Може би дори вие самите сте го изричали. И все пак е странно. Приятелите ви смятаха за перфектната двойка. В определен момент и вие бяхте на това мнение. Често не разбираме защо истинската любов постепенно се свежда буквално до нищо.

За щастие, има отговор на този въпрос. Психологът Джед Даймънд достига до него след 40 години на клинични изследвания. Според него повечето хора действително намират истинската си любов. Проблемът е, че те не могат да преминат успешно през всички пет стадия на любовта. Повечето достигат едва третия. Да видим кои са те.

Влюбване


Това е периодът, в който се намирате на седмото небе от щастие. В него проектирате всички свои копнежи и надежди върху партньора си. За отрицателно време той или тя се превръща в идеалния човек за вас, без никакви недостатъци. Вярвате, че човекът отсреща ще може да изпълни всяко ваше желание, вярвате във всяка негова/нейна думичка. Нито един скептично настроен глас не би могъл да ви накара да се спрете и да започнете да мислите малко по-предпазливо, тъй като сте уверени в силата на истинската любов.

Двойка


Любовта става още по-силна. Множеството срещи рано или късно довеждат до решението да започнете да живеете заедно. Опозналите се доста добре и вашето присъствие започва да оказва ефект върху всички аспекти от живота на партньора ви. Това е време на радост и единство. В някакъв момент – след месеци или години – през този период могат да се появят и деца. Те допълнително заздравяват връзката. Чувствате се защитени и желани. Вярвате, че със сигурност сте открили човека за вас, че съдбата е предопределила взаимоотношенията ви.

Разочарование


В този период надеждите ви започват да се разбиват една по една. Започвате да си мислите, че един ден чувствата ви ще отслабнат и ще изчезнат завинаги. Че партньорът ви става напълно непредсказуем, че неговото/нейното поведение ви дразни по всякакви начини. Обмисляте възможността дали да не си вземете почивка един от друг. Може би дори си казвате, че това не е човекът за вас, че няма смисъл да продължавате да измъчвате и себе си, и другия във връзка, която е загубила жизнеността си.

Създаване на истинска и трайна любов


Ако затворите очи и се опитате всячески да продължите напред, въпреки колебанията си, може и да преодолеете третия период и да достигнете до следващия. Тогава съзнанието ви ще се освободи от илюзиите, които проектирахте върху партньора си в началото. Човекът отсреща не е онзи, който сте си представяли. Напротив – истински е. Разбирате и най-вече – приемате нейните/неговите недостатъци. Сега в моментът да заздравите отношенията си и да преминете към следващия период.

Осъзнаването, че силата на двама души може да промени света


Вече знаете как да преодолявате разногласията си. Създали сте дълбока, силна и трайна връзка. Нещо повече – осъзнали сте, че двамата можете да промените нещо в този свят. Фактът, че преминавате през живота заедно, не е случаен. Ръководени сте от нещо много по-голямо. Може би това е взаимната ви работа, може би създавате нещо заедно. Всичко е възможно. Но точно когато започнете да функционирате като едно цяло и сте преживяли предходните четири периода, можете да кажете със 100-процентна сигурност, че това е човекът за вас.

На Бг е издадена книгата „Мъжът след 40-те“ на Джед Даймънд, посветена на Кризата на средната възраст – явление, за което се разказват безброй вицове, днес се приема от науката като онова, което е в действителност: критическата възраст на мъжа.

Източник: BrightSide

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.