Любовта може да промени нашата идентичност


Редица изследвания се фокусират във взаимоотношението между връзките ни и как те променят личността. Аз се интересувам от това каква представа има човек за себе си и как връзките, особено романтичните, влияят върху нея с времето. Особено внимание отделям на чувството на първоначално привличане, желанието да бъдем с потенциален партньор. То променя начина, по който гледаме на себе си.

В мои по-ранни изследвания от 2009 година открих, че копнежа да бъдем интимни с някого предразполага към промени в самооценката. Човек се опитва да заприлича повече на желания партньор.

В изследванията си показвахме на доброволци потенциални партньори с фалшиви профили в сайтове за запознанства. Профилите винаги съдържаха някаква личностна черта (музикалност, артистичност, атлетичност), която участниците определят като неприсъща за тях в предходно проучване. След като видяха профилите, участниците промениха отговорите си. Ако харесаха даден профил, те започваха да си преписват характеристиките на човека, въпреки че по-рано са ги определили като такива, които самите те не притежават.

Приликата е важен фактор, когато говорим за създаването на нови връзки, така че е логично хората да се опитват да приличат повече на човека, към когото изпитват привличане. С други думи, ако някой, от който се интересувате, е много артистичен, а вие не сте, ще се опитате да се представите за по-артистична личност, за да задълбочите желаната връзка.

В тези изследвания, обаче фокусът е най-вече над положителните качества. Участниците тук променят възгледите си в позитивни насоки, а не в негативни.

Съвсем наскоро успяхме да покажем, че хората са готови да се променят и в противоположна посока, като си препишат и негативни черти, присъщи на желания партньор. С какъвто се съберем, такива ставаме, нали? Става въпрос за характеристики, които са по-умерени в своята негативна същност, като например тромавост и дезориентираност. Важно е да се отбележи, че участниците не са готови да гледат на себе си като хора, притежаващи по-сериозни негативни черти, от рода на егоизъм и грубост.

В някои от последните проучвания откриваме, че самочувствието има важна роля в това дали човека е по-склонен да приеме позитивните или негативните черти на потенциалния партньор. Хора с ниско самочувствие се фокусират по-скоро над негативните характеристики на партньора, а тези с високо самочувствие се концентрират над положителните.

Като цяло, обектът на нашата привързаност може да има огромно влияние над начина, по който гледаме на себе си. Романтичните желания могат да ни накарат да променим начина, по който определяме собствената си идентичност, както в положителен така и в отрицателен аспект. Още повече, тези промени зависят и от нашето самочувствие, което влияе над посоката, която ще изберем.

Следващият път, когато се окажете в началото на нова връзка, помислете над това как чувствата ви към този човек ви влияят и как собствените ви възгледи за вашата стойност може да променят преценката ви.

Ерика Б. Слотър, преподавател в университета „Виланова“ в Пенсилвания заPsychology Today, на бг manager.bg