Толкова различни

Толкова различни
Един въпрос тормози човечеството, откакто природата създаде най-висшето си творение: Коя от двете форми е по-съвършена – мъжката или женската?

Въпросът е неправилно зададен, категорични са учените. Съревнованието между половете няма да излъчи победител. По-добър няма. Те просто са различни. Видимите разлики са ясни. Това, което придава завършеност на мъжа и жената, са неуловимите с просто око различия между тях. Вижте ги сами.

Мъжът и жената – толкова различни! и допълващи


Дишане Жените обикновено дишат с гърди, мъжете – коремно. Силният пол е надарен с тази разновидност, тъй като е избавен от необходимостта да износи бременност – в деветия месец няма как да дишаш с корема. Напоследък обаче са установени и някои обусловени от професията отклонения. Например офис мениджърите или шофьорите от градския транспорт дишат по женски, гръдно, тъй като заседналият живот затруднява движенията на диафрагмата.


Мозък Чували сте общоприетото мнение, че мъжете са по-умни, защото имат повече мозък. Като грамаж мъжкият мозък действително тежи малко повече от женския. Но само по себе си това нищо не означава – мисленето и действията не зависят от големината и теглото на мозъчните полукълба.

Стомах „Мъчат ме киселини“ е едно от най-честите мъжки оплаквания. В списъка на несимпатичните стомашни мъжки прояви са още шумното оригване, къркоренето на червата. Но това не са прояви на лошо възпитание. Просто храносмилането при мъжете протича различно от храносмилането при жените. Темповете на този процес при двата пола зависят от т.нар. ентеринови клетки. В женския стомах тези клетки са повече, отколкото в мъжкия, затова и храносмилането при последните протича по-бавно и по-трудно.

Грамотност Обикновено мъжете правят повече грешки в деловата и личната си кореспонденция и 4 пъти по-често страдат от патологическа неграмотност в писмената (дисграфия) и устната (дислексия) реч. Виновен и това е мъжкият хормон тестостерон. Още през шестата седмица на зародиша той забавя развитието  на лявото полукълбо в мозъка, което отговаря за речта, четенето, писането и  абстрактното мислене. Точно затова момчетата проговарят средно с половин година по-късно от момичетата, четенето не им се отдава, не могат да се похвалят с красив почерк.

Ориентация за детайли “Подай еди-какво си / донеси ми онова нещо” е изпитание, с което никой мъж не може да се справи. Женското умение за секунди да открие дадена вещ вкъщи или в офиса се обяснява в генетично заложената склонност към детайлизация. При мъжете тя липсва. Жените подсъзнателно насочват вниманието си и запомнят най-незначителни подробности, а силата на мъжете е в глобалното мислене. Ето защо всяка сутрин мъжът с обьркан вид стои насред стаята и се опитва безуспешно да си спомни къде е захвърлил панталоните си предната вечер.

Емоции Дори и най-сьрцераздирателният сапунен сериал, също както и силно нервно сътресение не са достатъчни да изтръгнат сълза от истинския мъж. В сравнение с жените мъжете като цяло по-трудно понасят душевната и физическата болка, но много рядко плачат. Способността да се проливат сълзи е своеобразен клапан, позволяващ да се освободи психическо напрежение. При дамите той се вклкючва автоматично (особено често това се случва в края на менструалния цикъл или вечер между 19 и 22 часа), а при мъжете през по-голямата част от живота им е в неработещо състояние. Това изобщо не е добре, защото потисканите отрицателни емоции затормозяват подсъзнанието и правят представителите на силния пол агресивни, раздразнителни, повишават риска от сърдечносъдови заболявания. Освен това със сълзите се отделят и хормоните на удоволствието ендорфини, които притъпяват болката и помагат по-бързо да настъпи успокоение. Затова жените по-леко понасят страданията.

Сън Когато се прозява, прикрива устата си с юмрук, а не с длан. Когато се протяга, вдига и разтваря ръцете си, а не ги сгъва в лактите. Няма съмнение – пред вас е истински мъж. Той обаче спи по-лошо от жената и това се отразява на средната продължителност на живота му.

Американски учени от университета в Пенсилвания установиха, че жените живеят с 6-7 години по-дълго от мъжете, защото имат по-дълбок сън. Според проф. Александрос Вгонтцас, който е ръководител на щатската изследователска група, от диабет и сърдечносъдови заболявания страдат най-вече мъжете, които си лягат късно и трудно заспиват. Проф. Вгонтцас и неговите колеги измерили нивото на хормоните в кръвта на 25 доброволци, които отначало четири поредни денонощия спали по осем часа, а следващите осем денонощия – само по шест часа. Резултатите показали, че жените имат по-пълноценен сън. При тях фазата на дълбокия сън средно траела 70 минути, а при мъжете – най-много 40 минути. Умението на жените да спят е резултат на еволюционно адаптиране към майчинските задължения, предполага проф. Вгонтцас. Когато отглежда децата си, на майката често се налага да се буди по няколко пъти нощем. Силите, които губи, се компенсират с добър, дълбок сън.

Раздяла с близките Общоприетото мнение е, че мъжете по-лесно се приспособяват към живота на колела. Но подробен анализ на медицинските картони на 11 000 служители в една американска банка установил, че мъжете, които често са в командировка, търсят с 80% повече помощ от психиатър в сравнение с колегите им, заковани на едно място. При дамите тази разлика била само 18%. Изводът бил, че психиката на жената, затрупана със служебни ангажименти, е по-устойчива от мъжката. Честите пътувания и раздели със семейството не се отразяват толкова силно на женското здраве и по-рядко предизвикват стрес.

Вкус Почерпете мъж и жена с шоколад. Мъжът вероятно ще откаже, докато тя – не. Прекрасният пол не може да си представи дори ден без нещо сладичко. За мъжа пък е трудно да живее без месо.

Обоняние Мнозинството мъже трудно биха различили парфюм „Шанел“ от „Кристиан Диор“. Тяхното обоняние е ограничено в рамките на „мирише хубаво, мирише лошо“. Женското обоняние е много по-изтънечено.

Маниери Шокираща разлика между двата пола има дори и в нещо обичайно – начина, по който се обличат. Мъжът винаги първо обува панталона и после надява ризата. Жената постъпва обратно. Мъжът завързва халата под пъпа си, жената – над него. Когато сваля пуловера си, мъжът го хваща с ръце откъм гърба и го издърпва напред. Жената винаги скръства ръце отпред и сваля блузката през гърди и нагоре.

Накарайте мъж и жена да ви покажат ръцете си. Той ще ги протегне с дланите нагоре. Жената, с вродената си кокетност, ще ги обърне с дланите към пода, за да демонстрира безукорния си маникюр. Ако ги помолите да погледнат петите си, отново ще ви изненадат с разлика в подхода. Мъжът в такива случаи повдига крака си напред и с ръце хваща ходилото си нагоре. Жената просто повдига крак назад, свива го в коляното и поглежда през рамо.

Отношение към алкохола Като цяло жените алкохолици са по-малко от мъжете. Има обаче алкохолни категории, където мъжете отстъпват на жените. Така например жените, получили вредната зависимост в наследство от родители, в в 70-80% от случаите повтарят същата съдба. Мъжете са по-борбени и повече се съпротивляват на наследствената предразположеност. По показател наследственост алкохолиците сред тях са 40-50%. Освен това при мъжа алкохолизмът се развива по-бавно – средно за около 10-15 г. На жената са достатъчни 5 г., за да се пропие.

Шум И двата пола еднакво не понасят силен шум. Разликата е в реакцията. Жената запушва ушите си с пръсти, мъжът – с длани.

Анализи и прогнози Прословутата женска интуиция не е измислица. Мъжете по правило са силни там, където действат законите на здравия разум и математическият анализ. Жените се чувстват в свои води в света на ирационалното, неподвластно на логика прогнозиране, предусещане на нещата. Така че, началници, ако искате ръководените от вас фирми да процъфтяват, специалистът ви по маркетинг трябва да носи пола, а в отдела по анализи задължително трябва да работят и жени.

Две дини под една мишница Мъжът не притежава способността да върши едновременно няколко неща, категорични са учените. Мъжкият мозък просто не може да функционира ефективно в няколко направления, обясняват те. Затова на представителите на силния пол им е противопоказно едновременно да преглеждат документи и да поддържат разговор, да планират сделка и да слушат музика, да шофират и да говорят по мобилния си телефон. Жените в това отношение са истински фурии.

Секс Жената обича с ушите, мъжът – с очите. За представителите на силния пол външната страна на този въпрос наистина е много важна. Но освен това половият акт за мъжа и жената са две съвършено различни събития от чисто физиологична гледна точка. Мъжът изразходва много повече енергия, тъй като съдовите реакции при него са десет пъти по-силно изразени, отколкото при жената. Затова и веднага след секс повечето мъже заспиват непробудно.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.