Силите на двама

Силите на двама

5 неща, които се случват при дългогодишна връзка


Powers of TowДа сме заедно в романтична връзка с някой в продължение на години ни променя като личности. Променя начина, по който виждаме света. Дългите връзки пробуждат в човека напълно различен начин на мислене и поведение, според Джошуа Уолф Шенк. Той е автор на книгата "Силите на двама" ("Powers of Tow"), издадена в Щатите. За нея разказва Business Insider. Според него двойките с дълготрайни отношения развиват вид "споделен ум". Наблюдения на психолози посочват, че те се променят поне по следните 5 начина и това са белезите на "споделения ум":


Човек развива с партньора си уникален споделен език
В този език определени съобщения и фрази между двамата нямат никакъв смисъл ако бъдат чути от околните. "Вътрешният език е първият знак че вие двамата оперирате в синхрон", отбелязва Шенк. Според изследване на професора по комуникационни науки към Тексаския университет Робърт Хупър тайният език се развива с две цели: той задълбочава връзката в двойката и установява уникална споделена идентичност.


Човек спира да се самоцензурира
Повечето говорим с непознати и дори с приятелите си различно спрямо начина, по който се откриваме пред партньора когато сме само в негово присъствие. Когато сме сред познати и приятели, развиваме тактика на самонаблюдение. Опитваме се да удовлетворим другите като адаптираме поведението си към тях, за да се впише то в синхрон с тяхното. Но когато сме с партньора, се освобождаваме от този самоконтрол и потокът от думи тече гладко и естествено.

Двамата започват да си приличат физически
С какъвто се съберем, такива ставаме - наистина. В изследване от 1987 г. психологът Робърт Заджонг посочва, че има много явна причина женените хора да си приличат. Те използват в ежедневието едни и същи мускули, което с времето оформя тялото им по еднакъв начин. Координацията на движенията не е случайна, казва Шенк. Тя отразява това, което психолозите наричат "споделена координативна структура". Тя включва хармонизация на погледите, поклащането на телата при ходене, както и малки маниери и съответствия в начините, по които говорим.

Двамата започват да звучат еднакво
В допълнение към това, че развиват собствен език, дълготрайните двойки в крайна сметка започват да си приличат и по ритъма и синтактичната структура на речта. Това се дължи отчасти на феномен, наречен от психолозите "емоционално заразяване". Когато двама души прекарат дълго време заедно, в общи линии те започват да адаптират речевите си модели един към друг. Имитират всичко - от акцента на любимия до количеството и дължината на паузите, които се поставят между думите и изреченията. Изследвания дори твърдят, че тези модели могат да бъдат индикатор за това да се предвиди колко дълго двойката ще остане заедно в бъдеще. Експеримент с наблюдение на текстови съобщения е показал, че при двойките с подобни речеви модели е по-вероятно да се задържат заедно в следващите три месеца след като той бил проведен.

Имат набор от вътрешни шеги, които никой друг не намира за забавни
Това се дължи на "сведенията на вътрешния човек" (the insider info) - всичките споделени изживявания и спомени, с които единият разполага за другия и обратно.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.