Защо се обичаме, а се разделяме?

Защо се обичаме, а се разделяме?

Защо се обичаме, а се разделяме?


Все още не сме свикнали да се обръщаме към психотерапевт, когато имаме проблеми в отношенията с партньора.

За щастие съветите на доказали се световни специалисти по брачни взаимоотношения могат да бъдат от полза за всяко семейство, тъй като неразбирателствата в съвременните двойки често са универсални в своята същност.

Браковете и дългите връзки не се сриват за една нощ. Те приключват след години на незаинтересованост и неразбиране един към друг.

Ето някои основни причини за раздяла, които според брачните терапевти много хора дълго време пренебрегват в отношенията си, докато вече не е твърде късно.

Любопитството един към друг секва

Няма нещо по-хубаво за един брак от това да продължаваш да вярваш, че половинката ти е интригуваща и дори мистериозна личност, която поради някакъв див късмет се е влюбила в теб.

Когато прекарате твърде много време заедно обаче, започвате да губите интерес относно това кой е човекът до вас извън брачните ви отношения, казва Мелиса Фричъл, психотерапевт от Калифорния, който работи с двойки.

„Както съм забелязала от клиентите си, прекаленото опознаване може да породи скука, но още по-лошото е, че може да подведе хората да не полагат усилия за опознаване на партньора си такъв, какъвто е в настоящия момент.“

Защото човекът, който закусва с теб всяка сутрин от 6 години, все още може да те изненада.

За да се поддържа мистерията жива, нужно е да не се спира с въпросите и интереса към другия.

Прекалено много общуване

Общуването е ключът към една здравословна връзка, но някои хора просто прекаляват. Непрекъснатото „какво става, как върви?" или „добре ли си?" в съобщения, обаждания и т.н. може да натовари половинката ви, казва психологът Кристин Дейвин.

„Живеем в общество, в което всички чатят непрекъснато, но това не е добре за една връзка. Ако единият иска вечно да знае какво другият прави, какво мисли и как се чувства във отношенията, другият започва да се натоварва много и удоволствието от общуването се убива."

Сексът се превръща в стресиращо изживяване

Сексът би трябвало да е обединяващ фактор в отношенията, но когато се появят проблеми в комуникацията и дълго време те биват игнорирани, това, което се случва в леглото, се превръща просто в поредното фрустриращо изживяване, казва Фричъл.

„Ако сексът ражда недоразумения или спорове, това не бива да си игнорира. Разговорите за секс може да са предизвикателство, но е важно да се говори открито за тези неща, за да бъде сексуалният живот отново удовлетворяващ и щастлив и за двамата".

Споровете за пари и семеен бюджет стават все по-чести

Парите в една връзка са от значение. Проучване от 2013 г. установява, че двойки, които спорят за пари в ранен етап на отношенията, независимо от това какви са приходите или дълговете им, са в много по-голям риск от раздяла, отколкото останалите.

Различните разбирания за това за какво да се харчи и за какво - не могат да породят трайни конфликти.

Способността да правим компромиси е водеща, но понякога се изисква повече от това. Нужно е да можем да се поставяме на мястото на другия, за да разберем напълно проблема и да го преборим.

Един от партньорите започва да се чувства задушен

Когато жена ви иска да отиде на почивка през уикенда с приятелки, оставете я да го направи. Качественото време, което прекарвате разделени, е много по-важно, отколкото предполагате, казва Дейвин.

„Виждам как много често единият желае да прекарва цялото си свободно време с другия, което не оставя никакъв шанс за разнообразие с приятели или просто за усамотяване.

Това в крайна сметка води до нездравословна зависимост у единия към другия човек в двойката, а едновременно с това мотивира партньора да се опитва да се „освободи" от задушаващото присъствие на половинката си.„

Бракът вече не е приоритет

Да позволяваш всичко и всички да изместват по важност отношенията с любимия човек е рецепта за катастрофа в брака, споделя брачният консултант Кристин Уилки.

„В опита ми дотук най-честата причина за край на взаимоотношенията са прекалено многото ангажименти, които изискват внимание и време, извън връзката с партньора. Независимо дали става дума за работа, деца, спорт или социален живот.

Да, животът е динамичен, но никога половинката не бива да се превръща в част от списък с ангажименти.

„Просто е. Бъдете осъзнати и проактивни в това да превърнете връзката си в приоритет или просто приемете риска да се отдалечите и да се превърнете в непознати" - допълва тя.

Изтчник: Huffington Post , на бг webcafe.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.