Признаци на трайната връзка


Каква е тайната на щастливата и дълготрайна връзка? Психолози и експерти по взаимоотношенията от години търсят какво прави връзката на двама човека трайна и ползотворна. Може и да не са открили Свещения граал, но са установили някои общи признаци на добрите отношения. Това са три от тях, ако в отношенията с вашия партньор ги следвате може да се радвате на дълга взаимност.


  1. Внимание
Д-р Джон Готман, известен с работата си в областта на брачната стабилност, създава понятието за т.нар. "оферти за внимание."

Тайната на щастливата любов


В неотдавнашната си статия "Masters of Love" Емили Смит разкрива основната предпоставка на "оферти за внимание" на Готман и ролята, която играят във взаимоотношения.

Офертите дават възможност за два типа отговор - "отдръпване от" или "обръщане към" любовния партньор.

Например, ако една жена каже на мъжа си нещо, което за нея е важно или интересно, а той отговори с незаинтересованост и безразличие, на практика се отдръпва от нея.

Този тип поведение внушава липса на подкрепа и внимание - и е пагубно за връзката.

"Обръщането към" любимия човек при оферта за внимание създава сродство, което показва, че и двамата сте заинтересовани. Това утвърждаване на общуването и свързаността между двамата засилва и укрепва връзката.

mood love 4


  1. Препирни 
Противно на това, което мнозина си представят, дори "хубавата" връзка не е само цветя и рози. Всъщност, според последни изследвания, двойките, които се карат, но могат да разрешат конфликтите помежду си, имат по-голям шанс за дълготрайна връзка от партньорите, които никога не се карат.

Може да звучи нелогично, но помислете за алтернативата: двойките, който не се карат, задържат нещата в себе си, което води до натрупване на емоции и в крайна сметка, до по-експлозивни скандали.

Здравословното количество разправии позволява да тече отворена комуникация между двамата, независимо дали става дума за това как да сготвите обяда или къде да излезете вечерта.

Според Готман ключовият фактор за здравината на една връзка е честата и продуктивна комуникация. И изследванията сочат, че не тежестта на скандалите е това, от което зависи живота на връзката, а начинът на сдобряване. Игнорирането на караниците е един от най-лошите начини, по които една двойка може да се справи с неразбирателство, за което е ясно, че се нуждае от повече внимание.


  1. Доброта
Нито една дълготрайна и щастлива връзка не е възможна без доброта и грижовност - и от двете страни. Добротата засилва любовта и дава на партньора признание, разбиране и утеха. Активната доброта във връзката дава стабилност, което води до по-дълбоки и по-удовлетворяващи взаимоотношения.

И отново, добрината не означава да не показваш гняв или раздразнение, но означава да внимаваш с начина, по който изразяваш тези настроения пред партньора си. Като активен участник във връзката, всеки от партньорите трябва да е наясно с чувствата на другия и да и да не преминава граници, които потенциално могат да наранят взаимоотношенията.

Добрината и грижовността може да са твърде очевидна препоръчителна характеристика за една връзка, но всъщност действията, чрез които демонстрираме доброта един към друг, са най-важните.

В крайна сметка няма някаква голяма тайна на дълготрайната връзка - успехът идва от споделеното усилие и искрения интерес от двете страни, наред с отвореност и желание да видиш гледна точка, различна от твоята. И докато споделянето на собствените мисли и идеи може да доведе до караници, помнете, че не всяко разногласие е лошо и в крайна сметка това, което заздравява връзката, е начинът, по който общуваме.

Източник: Psychology Today