Как да преодолеете раздялата

Как да преодолеете раздялата

Да се разделиш с някого е тежко. Всеки изглежда има свои собствени срокове и начини да преживее раздялата. Докато някои сякаш завъртат един ключ и край, всички имаме по един приятел (или сме този приятел) който вече три месеца всяка вечер разглежда профила на бившата половинка и праща купища съобщения в нетрезво състояние.

Ако вие сте този човек, разбираме ви. Може да е невероятно трудно да прережеш връзките и да продължиш напред. Но има ли начини това да се случи по-бързо?

Тъкмо това се стреми да разкрие новото видео на Bustle Love, Factually. Има ли начин, който да ни помогне да продължим напред по-бързо? Повечето ми приятели се кълнат, че най-добрият начин е „клин клин избива“, други се придържат към добрите стари романтични комедии, но кое е най-ефективното?

Според експертите начинът, по който съумяваме да се справим с болката от раздялата, се дължи предимно на нашето състояние на духа и гледна точка (не че е лесно да контролираш това).

razdyala pix 1

Eто какво е нужно да знаете, за да преодолеете раздялата колкото се може по-скоро.

Eто как да преодолеете раздялата, от научна гледна точка


1. Ако интернализирате отхвърлянето, е по-трудно.
Лорън Хау, учен от Станфордския университет, е работила заедно с екип от други изследователи върху проучване, обхващащо над 800 души, което открива нещо важно: хората, които интернализират отхвърлянето, се справят по-трудно с разделите.

Това са хората, които гледат на отхвърлянето като отражение на тях самите – доказателство, че те не са достатъчно добри или достойни за обич. Те по-трудно успяват да продължат напред в сравнение с хората, които си мислят, че отхвърлянето е естествена част от живота – или дори възможност за учене и израстване.

2. Хората с фиксирано мислене страдат повече от хората, мислещи за израстване.
Хау открива, че хората с фиксиран начин на мислене, които са убедени, че личността не може да се промени, прекарват повече време в размисли за бившите си половинки отколкото хората, които са убедени, че личността може да расте и да се променя.

3. Но много проучвания са установили, че характерът има биологични измерения и е донякъде фиксиран.
Да, има такова нещо: личностните черти са донякъде фиксирани. Д-р Лора Браун, специалист в областта на невронауките, споделя пред Bustle, че личността е до голяма степен биологична, но „имаме нужда да умеем да преоткрием себе си“. Това е важна част от преодоляването на раздялата.

4. Мозъкът ви включва вашия партньор в начина, по който гледате на себе си.
Проблемът се крие в нашия мозък. Прекунеусът е част от мозъка, която отговаря за автобиографичната памет. Когато сме с партньор ние започваме да го включваме в начина, по който гледаме на себе си. Този човек става част от нашата автобиография и това е причината да се чувстваме така разкъсани, когато този човек си отиде.

5. Затова трябва да формирате нови спомени без партньора си.
И така, трябва да извадите бившия партньор от автобиографията си, от начина, по който гледате на себе си. Как да го направите?
Неслучайно виждаме как толкова много хора започват нови занимания или преминават през големи промени след раздяла. Това е полезно, защото започвате да формирате нови спомени и написвате нова част от автобиографията си без човека, с когото сте били в миналото.
Разделите винаги ще бъдат трудно нещо – особено ако връзката е значима – и никога няма да има магически лек за всичко. Но можем да си помогнем да ги преживеем по-бързо.
Кое е най-важното? Да спрете да размишлявате върху миналото и да започнете да изграждате ново бъдеще. Затова е време да спрете да следите профила на бившия ви партньор в Instagram, да излезете навън и да опитате нещо ново. Ще помогне.

Източник: Business Insider: How to get over a relationship faster, according to science

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.