Благовещение

Благовещение
 Природата празнува Благовец – с нацъфтелите джанки, иглики, нарциси и зюмбюли… Или Благовец е тогава когато природата празнува своето събуждане и първите излезли пчели казват Добре дошла на Пролетта



Благовещение винаги се празнува на 25 март. Нарича се още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля. С блага вест и блага дума някога наричали за благо време, благо жито, благи хора по пътя на всеки…

Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите празници. Благовещение – един от най-големите църковни празници, отбелязван точно девет месеца преди Рождество Христово. Знайно е, че именно на този ден Архангел Гавраил донесъл на Богородица благата вест, че тя ще роди Спасителя

Празникът се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница

blagoveshtenie fra andzeliko Благовещение, Фра Анджелико, ок. 1437 – 1446, Музей Св. Марк, Флоренция

Със затопляне на земята от своите леговища изпълзяват змиите. От „край свят“ пристигат самодиви, самовили и „различни други дихания“ – невидими същества, които човекът не бива да ядосва, да предизвиква и най-добре изобщо да не се среща с тях.

На Благовец в цялата страна съществува обичаят да се измитат дворовете, овощните градини, дори лехите с цветя. Това е традицията на пролетното почистване на дома, на двора, на градината, а защо не и в отношенията и на вътрешния душевен свят. Събрания боклук палят и прескачат огъня за здраве, дори опушват краката си, за да се предпазят от ухапванията на отровните змии.

blagovec ogyn

В някои райони обикалят със запален парцал дома, двора и всички пространства, населявани от хора и стока. Това също предпазва от опасните влечуги според вярванията. Весел, шумен, но и задължителен за почти всички краища на страната е обичаят жените и децата да обикалят, произвеждайки колкото е възможно по-силен шум. На много места го правят и днес. В ръцете си държат маши, ръжени и всякакви метални предмети, върху които удрят. Едновременно с това викат: „Бягайте змии и гущери, Благовец иде

shtyrkeli 1На места плашат змиите с идването на щъркелите: „Бягайте, змии и гущери, че идат щъркелите!“ Народът вярва, че дори най-опасната змия не може да навреди на щъркела. Разказват се истории, в които змия надвива дори силния орел, но щъркела – никога.

Най-важното е на Благовец кукувицата да те закука сит и с пари в джоба. А ако си гладен, болен или без пари, чуеш ли характерната песен на птицата, трябва да пляскаш с ръце, докато я прогониш.

Трапеза на Благовещение


В България Благовещение се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде "нещо зелено" - коприва, спанак, лапад. Традиция е също на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник - риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.


Красива празнична пита за Благовещение



Според народните вярвания на този "благ ден" по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца.
Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове. На този ден се става рано, за да е богата годината.
Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна.


 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.