Навици на точните хора

Навици на точните хора
За някои хора, „Ранно пиле рано пее" е мотото, което най-точно описва техния живот.
За тях, да си „модерно закъснял” отдавна не е на мода. Тези хора живеят по часовник и имат  навици, които формират тяхното отношение към времето.

Предвид факта, че закъснението се приема за проява на неуважение и липса на отговорност, която може да се отрази негативно както върху вашата кариера, така и личния ви живот, може би е време да потърсите начини за борба с хроничното закъснение.

От BusinessInsider са съставили списък с 10 навика, присъщи на хората, които никога не закъсняват.

10 навика, характерни за точните хора


1. Събуждат се преди алармата
Хората, които винаги идват на време, несъзнателно настройват биологичната си аларма, която е в синхрон с материалната.
Зад този феномен стои научно обяснение: така наерчения suprachiasmatic nucleus, област в мозъка, която отговаря за биологичния часовник на организма. Тъй като точните хора по-често следват стриктни графици, тялото им свиква с повторението и се нагажда към ежедневната рутина.


2. Мислят в перспектива
Точните хора не само пристигат навреме, но също така и водят изключително подреден и организиран начин на живот. Те планират деня си предварително и се придържат към набор от дейности, които практикуват всеки ден.
Те знаят какво ще облекат още преди да са станали от леглото. Знаят какво ще ядат за закуска и в колко часа ще изпият първото си кафе. По този начин те пестят време, което биха изгубили в търсене на дрехи в гардероба и в тършуване из хладилника. Те знаят, че има по-важни неща, които имат нужда от тяхното внимание.

3. Оставят времеви буфер за закъснение
Колкото и да се опитват, точните хора винаги пристигат навреме. Причината за това се крие във факта, че те винаги си оставят аванс от време, в случай на непредвидими обстоятелства.
Ако стигат до офиса за 30 минути с кола, те не тръгват 30 минути преди началото на работното време, а 40 или 45 минути по-рано, за да бъдат сигурни, че трафика и метеорологичните условия няма да провалят тяхната пунктуалност.

Времето е пари Времето е пари

4. Ценят времето на другите
За точните хора, закъснението е символ на неуважение и несериозност, без значение от обстоятелствата. Те ценят точността, защото вярват, че времето на всеки човек е еднакво важно.

5. Те са организирани
Те не планират събития, които да се засичат или да бъдат в близки времеви интервали.  Актуализират календарите си с нови срещи и ангажименти и се опитват да не поемат повече от това, с което могат да се справят.

6. Не отлагат и не работят по няколко задачи наведнъж
Точните хора са склонни да мислят повече за бъдещето си и да структурират живота си в по-строги рамки.
Когато знаете мястото и реда на всичко, с което се занимавате, не изпитвате нужда да работите по няколко задачи едновременно и да чакате до последния момент, за да започнете нещо, което сте отлагали дълго време.

Мултитаскингът не е характерен за лидерите, а за тези, които се опитват да ги догонят.

7. Те са реалисти
Точните хора са реалисти по отношение на времето. Те знаят, колко време им е нужно, за да стигнат от точка А до точка Б. Ако искате да имате точен план, засечете колко време ви отнема да достигнете желаната точка или пък да свършите дейностите, с които се занимавате всяка сутрин.  След това, в продължение на определен период(седмица или месец) следете дали тези резултати са едни и същи всеки ден и преоценете плана си, ако има нужда.

 8. Знаят как да убият времето
Тъй като точните хора си оставят буферно време, те често пристигат по-рано от останалите и им се налага да ги чакат. За тях това не е проблем, защото те знаят как да оползотворят времето си.
Без значение дали си проверяват имейла, четат книга или просто използват времето, за да си отдъхнат, точните хора са подготвени за тези закъснения и винаги имат нещо под ръка, с което да използват ефективно времето си.

9. Отговарят на обаждания и съобщения при първа възможност
Никога няма да ви се наложи да се притеснявате за отговор на съобщение, имейл или позвъняване от точен човек. Те винаги отвръщат на търсенето и не оставят хората да чакат дълго. За тях късната реакция е почти толкова лоша, колкото реалното физическото закъснение.

10. Никога не забравят рождените дни на роднини и приятели
Тази точка ни връща към организираността. Точните  никога не забравят важните дати за хората, които имат най-голямо значение в техния живот.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.