Няма перфектни хора – ние всички си имаме някакви лоши навици, които се опитваме да изкореним. Тези негативни маниери на поведение не ни правят лоши хора, но могат да ни накарат да изглеждаме като служител, който не е добър професионалист, а това да се отразява зле на работата ни и дори да спре кариерата ни.

Избягвайте тези 7 навика, ако не искате да изглеждате непрофесионално


Имате ли чувството, че всички говорят за вас, когато влезете в стаята и, че нещата, които казват, не са никак приятни? Чувствате ли се неудобно и напрегнато по време на презентации или екипни срещи, без да знаете защо?

Може би причината е, че вие често се поддавате на един или няколко от тези седем навика, които ви карат да изглеждате наистина непрофесионално, без дори да го осъзнавате.

  1. Прекъсвате хората


Няма нищо по-лошо от някой, който не знае кога да замълчи и кога да говори. Прекъсването на човек, който не е завършил мисълта си, показва изключителна липса на уважение и такт.

  1. Говорите прекалено много


Този навик често върви ръка за ръка с прекъсване на другите. Ако сте забелязали, че имате склонността да повишавате тон, дори ако не сте най-информирания човек по дадена тема,  по-добре ще бъде просто да си замълчите.

  1. Закъснявате


В някои култури закъснението с няколко минути е приемливо, дори в някаква степен очаквано, но за съжаление това не е така, когато става въпрос за работа в офис. Опитвайте се да идвате с 5 минути по-рано на работа, за да избегнете злобните погледи и недоволството, ако закъснеете с 5 минути за следващата среща.

  1. Не почиствате общите пространства


Не оставяйте мръсни чинии в кухнята на офиса. Изхвърлете смачканите хартийки. Разхвърляното пространство и хаосът нямат място в офиса.

  1. Оплаквате се


От време на време на всеки се случва да бъде изморен, тъжен и ядосан. Не всеки, обаче намира за нужно да споделя с другите своето недоволство и нещастие, през целя ден. Спрете да се оплаквате по време на работа, вашите колеги със сигурност ще ви бъдат благодарни.

  1. Изглеждате като бездомник


Много офиси днес са приели „неофициалния“ дрес код, но това не означава, че може да идвате на работа облечен, все едно отивате на плажа. Обличайте се прилично, дори ако може да си позволите да сте по небрежен. Също така, не забравяйте да поддържате добра лична хигиена.

  1. Пишете си с някой


Не трябва да си пишете с вашите приятели, роднини или близки по време на работа, дори и да ви се струва, че това е напълно безобидно. Хората забелязват и никой не гледа положително на този навик. Същото се отнася и за Pokemon Go и останалите онлайн игри в работно време.

Peter Economy, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

photo: pixabay.com