Ужасният служител

Ужасният служител

12 признака, че сте ужасен служител


Знаете, че някои служители са по-добри от други, но мислите ли, че именно Вие може да сте проблемният работник в колектива?

Да бъдеш ужасен служител не означава задължително че си лош, мързелив, или пък че нямаш нужните качества, за да постигнеш професионални успехи. Може би офис културата на компанията просто не подхожда на начина ви на работа. Може би просто сте попаднали в грешната сфера.

Ако смятате, че не си вършите работата достатъчно добре, значи е време да помислите какви са причините и да предприемете стъпки за коригирането на ситуацията.

Преди да стигнете до там, обаче, трябва да разберете дали наистина сте лош служител, или просто така ви се струва.

terrible employee

Това са 12 знака, които показват, че не се справяте с вашата работа

 1. Не сте точни.


Без значение дали става въпрос за изпускане на важни срокове, закъснения за срещи или пък отиване на работа в произволен час, липсата на точност казва на всички, че просто не зачитате тяхното време.

 1. Винаги си търсите оправдания.


Има една латинска сентенция, която гласи: "Excusatio non petita accusatio manifesta". В най-общи линии, това отговаря на българската „Гузен негонен бяга“. Не си търсете извинения, за да оправдаете вашата некомпетентност.

 1. Покривате само минимума.


Опитвате се да покривате единствено най-базовите изисквания, които компанията има към вас. Справяте се със задачите дотолкова, колкото да избегнете уволнението и това ви е достатъчно. Ако шефът ви поиска от вас да се заемете с нещо, което е малко по-предизвикателно, веднага реагирате с раздразнение и недоволство.

 1. Обичате да клюкарствате.


Някои клюки са безобидни, но най-добре е да стоите далеч от злонамерените и дребнавите слухове, те могат да навредят единствено и само на вашата репутация.

 1. Мислите, че сте най-умният човек в офиса.


Хубаво е да имаме самочувствие, а може и наистина да сте много интелигентни и да имате завидни познания в някои области, но никой не иска да работи с арогантен колега. Няма нужда да се правите на глупави и да прикривате своите възможности, просто не гледайте прекалено сериозно на себе си.

 1. Не вярвате в мисията или ценностите на компанията.


Вярвате, че целите, които вашата компания си поставя, са безсмислени и откровено глупави. Подобно е и мнението ви за изпълнителния директор. Може и да сте прави, но ако наистина имате толкова негативно мнение за вашата организация, защо продължавате да си губите времето с нея, а не си търсите друга работа?

 1. Не сте продуктивни колкото вашите колеги.


Каква е вероятността всички ваши колеги да са суперталантливи, перфектни служители? Най-вероятно, близка до нулата. Много по-вероятно е Вие да сте този, който изостава зад останалите.

 1. Не се разбирате с някой в ​​компанията.


Да, възможно е всеки човек във вашата фирма да е неприятен. Замисляли ли сте се, обаче над това, че проблемът може би идва от вас?

 1. Често ви се налага да се извинявате.


"Твърде късно ли е да кажа, че съжалявам?" Ако вашите ежедневни разговори с шефа, колегите и клиентите започват да звучат по-скоро като песен на Джъстин Бийбър, това може да означава две неща – или издънките са се превърнали в нещо нормално за вас, или имате досадния навик да се извинявате след всяка дума.

 1. Винаги търсите начин да се измъкнете.


Постоянно гледате часовника си, докато не дойде времето да си тръгнете от работа. Бягате от отговорност при всяка възможност. Не ви пука достатъчно, за давате всичко от себе си. С други думи, просто не сте достатъчно заинтересовани и ангажирани с вашата работа.

 1. Постоянно отправяте някакви искания.


Наемането винаги включва процес на договаряне. Напълно нормално е да търсите най-добрите заплата, ползи и работно време. Имайки това предвид, ако постоянно отправяте някакви искания, без самите вие да покривате изискванията на компанията на сто процента, може да си изградите лоша репутация.

 1. Не сте мотивирани.


Справяте се със задачите, но не сте особено доволни от своята работа. Да бъдете посредствени не е проблем за вас. В някои компании може да минавате между капките в продължение на години, но в други рискувате да бъдете заменени от някой, който е по-добър и по-мотивиран от вас.

Източник: 12 signs you're a terrible employee — even if it doesn't feel like it, илюстрациите са към оригиналната публикация на англ


0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.