Как да реагираме при телефонна измама


Ако не ми беше случило и на мен нямаше да го има този пост. В събота телефона ми, личният, този който се използва за разговори със семейството звъни, погледнах, че номера не е познат и е от Бг. Странен разговор, мъжки глас, „госпожо мъжът ви…“ …. На третата фраза затворих без коментар. Гласът не беше добре моделиран, имаше паразитни звуци, което не се връзваше на това, което говореше. От друга страна, ако се обади на майка ми и започне да й говори, може да й изправи косите и тогава надеждата ми е, че първо ще ми позвъни за да разбере, че съм добре.

phone 1

И така как да се справим, как да реагираме, как да разберем телефонните измамници. Те стават все по-изобретателни и не спират да атакуват потенциални жертви всеки ден.
Това е (не)пълен списък под какъв предлог са най-разпространените схеми за извършване на телефонни измами:

-       тежко пострадал роднина, за което е необходимо да се направи скъпоструваща операция;

-       заразени близки и роднини с птичи/свински грип и искане на пари за скъпоструващи ваксини;

-       причинена катастрофа от близък роднина с починал човек, често малко дете;

-       провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която да послужи за задържане на извършителите;

-       нужда от пари за освобождаване на колетна пратка; закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола; нужда от преводач и др. свързани с важни документи

При основните схеми, жертвите са предимно възрастни хора.
Основният съвет към е да не се дават пари на непознати за тях хора при никакви случаи!
- Да не се доверявате на непознати лица, както и да не предоставяте лични данни по телефона.
- Да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за ваш роднина, изпаднал в беда.
- Ако все пак имат съмнение, че се обажда ваш близък човек, първо пробвайте да се свържете с него или с друг роднина чрез свой съсед или познат.
- Ако получите обаждане от човек, който се представя за ваш близък, му задайте въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати лица - например рождена дата, населено място и т.н.
- В случай, че получите такова обаждане и спрямо вас се направи опит за извършване на телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112. Често след своевременно подаден сигнал за извършваща се телефонна измама, извършителите много бързо са задържани от органите на полицията.
- При този вид престъпления е необходимо  да разговаряте и да предупреждавате по-възрастните си родители за тези престъпни схеми, на които случайно може да станат жертва.