Задължителни ли да са ваксините

Задължителни ли да са ваксините

Задължителни ли да са ваксините


На 28.01.2015 г. Пациентски и родителски организации внесоха в Министерския съвет и Народното събрание нова петиция срещу задължителните ваксини. В отворено писмо се съдържа призив до държавните институции да дадат на българското общество право на избор, информирано съгласие и неприкосновеност на личността, които са му отнети по отношение на ваксините. Инициативата е получила подкрепа от 3 хиляди души само за пет дни, отбеляза председателят на Пациентски организации "Заедно с теб“ Пенка Георгиева:


Имунизационният календар да бъде доброволен, да бъде защитено правото на свобода на личността да определя какво би поставил един родител на своето дете, базирайки се и на фактите, че в много повече европейски страни тя не е задължителна, а в редица са по една-две бройки, или три-четири, т.е. в България - 9 ваксини. Начело сме по задължителни ваксини.

От организацията посочват, че много родители съобщават за нежелани реакции при децата след поставяне на ваксини. За съжаление, по темата нямало никакви ясни позиции нито от Министерство на здравеопазването, нито от експертите, нито от фирмите-производители.

Според проф. Мира Кожухарова - национален консултант по епидемиология, отказът от ваксини ще ни върне в миналия век, когато болести като едрата шарка, рубеолата, детският паралич и много други, са водили до честа и масова смърт.

Доста потенциални опасности би трябвало да бъдат обсъдени, защото спирането на масовите имунизации би довело България или света въобще в началото на 20-и век, когато милиони са умирали от заразни болести, с които ние днес не се срещаме само и единствено благодарение на ваксините.

По думите на проф. Кожухарова, не може да се пледира за правата на едни хора, които не желаят да ваксинират децата си, а потърпевши да бъдат други, които искат децата им да бъдат здрави и имат същите права.

Родителите и организациите се надяват с подписката си да предизвикат обществен дебат по темата.

Какво е вашето мнение по темата? За или против задължителните ваксини?


източник БНР

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.