Коя е най-разпознаваемата поп песен

Коя е най-разпознаваемата поп песен

Университетът на Амстердам, в сътрудничество с Музея на науката и индустрията на Манчестър, провежда 1-годишен експеримент, посветен на начините, по които хората разпознават поп песните (и правилно, и погрешно). В него взимат участие 12 000 души, играещи на играта Hooked on Music, създадена от самите учени. В нея хората трябва да познаят песента, която им се пуска. В края на годината авторите на изследването успяват да установят десетте най-разпознаваеми песни въобще. Какво обаче прави едно парче такова?

Един бърз поглед в тази класация е достатъчен, за да достигнете до едно неизбежно заключение…

1. Spice Girls - Wannabe
На повечето хора са им необходими около 2 секунди, за да разпознаят тази песен. В един нов експеримент тя е наречена най-лесно разпознаваемото парче, което някога се е появявало в класацията. Нека видим коя е тя и защо е така.


2. Lou Bega - Mambo No 5
3. Survivor - Eye Of The Tiger
4. Lady Gaga - Just Dance
5. ABBA - SOS
6. Roy Orbison - Pretty Woman
7. Michael Jackson - Beat It
8. Whitney Houston - I Will Always Love You
9. The Human League - Don't You Want Me
10. Aerosmith - I Don't Want To Miss A Thing

С малки изключения песните не са… велики. Дори относително добрите парчета в нея са от по-слабите в дискографията на изпълнителите. Те са лесно разпознаваеми, дори дразнещи. Освен това са повтаряеми. Това е една комбинация, която, макар и да не е особено мелодична, се застопорява в съзнанието ни.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.