Кралица Виктория

Кралица Виктория

Кралицата, чиято единствена любов е братовчед й Албърт


Преди 180 години на 20 юни умира крал Уилям Четвърти и неговата 18-годишна племенница Виктория става кралица на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия. По този повод в. „Дейли експрес“ предлага няколко любопитни факта за нея:

Когато се ражда през 1819 г., Виктория е едва пета поред за наследяването на британския престол.

Виктория е събудена в 6 часа сутринта с новината, че чичо й е починал и тя вече е кралица. Приготвени са ароматни соли в очакване на реакцията й, но тя ги отказва.

Кралица Виктория е била висока едва 152 сантиметра.

Преди да стане кралица, Виктория дели една спалня с майка си. Едно от първите й действия като монарх е да поиска леглото й да бъде преместено в друга стая.

Виктория, снимана от Джон Мейол 1860 Виктория, снимана от Джон Мейол 1860

През 1840 г. Виктория се омъжва за своя първи братовчед принц Албърт (Алберт фон Сакс-Кобург-Гота). Двамата са родени в една и съща година и са се появили на бял свят със съдействието на една и съща акушерка.

Когато съпругът й умира на 42-годишна възраст, Виктория продължава да носи черно до края на живота си. Кралицата умира през 1901 г. на 81-годишна възраст, след като заема престола над 63 години.

Victoria svatba

На сватбата, която по-късно е наречена „най-важната сватба на XIX век“, кралицата, въпреки традицията, се появява в бяла рокля, украсена с бели венчелистчета и със шлейф, дълъг 5 метра. На главата на Виктория има венец и белоснежен воал. Снимките от сватбения й тоалет веднага попадат в пресата, давайки старт на триумфалното шествие на белия цвят в сватбената мода.


Първото нещо, което Виктория прави след коронацията си през 1838 г., е да изкъпе както всеки ден шпаньола си Даш.

victoria king 2

Виктория всъщност е второто име на кралицата. Първото й име е Александрина.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.