По-зрелите жени са по-добри майки

По-зрелите жени са по-добри майки
Датски учени установиха, че по-възрастните жени са по-добри майки и имат по-позитивно отношение като родители от младите, съобщи ЮПИ.

Все повече жени избират да имат дете по-късно през живота си, като в Дания средната възраст за забременяване е 30,9 г. и броят на децата, чиято майка е била над 40 г., когато са се родили, се е увеличил четири пъти от 1985 г.

При по-възрастните майки рискът от усложнения при бременността, спонтанен аборт, преждевременно раждане и деца с вродени увреждания е повишен.

Учените от университета в Орхус откриха обаче, че по-зрелите жени не са толкова склонни да се карат или да наказват децата си. Освен това техните наследници имат по-малко поведенчески, социални и емоционални проблеми, докато растат.

Проучването анализира дали по-напредналата възраст на 4 741 майки е свързана с по-малкото наказания и положителните резултати на децата на възраст 7, 11 и 15 години. Данните за изследването са получени след интервюта и въпросници, попълнени от майките.

По-възрастните майки са по-успешни в началото на майчинството и се тревожат по-малко за бременността. Те също са с по-положителна настройка за това, че стават родители и по-позитивно отношение към децата си.

„Знаем, че с напредването на възрастта хората стават умствено по-гъвкави, по-толерантни към другите и са с по-добро емоционално развитие“, каза проф. Дион Зомер от университета.

По-късно родилите жени често имат по-здрави връзки с партньора си, по-образовани са и имат по-добри майчини способности от по-младите майки.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.