Бъдете с майките си, за да живеят по-дълго

Бъдете с майките си, за да живеят по-дълго
Много е казано за самотата, че тя действа убийствено, по-зле от болест. Затова и не бива да оставяме възрастните си родители сами, а да намерим начин да останем свързани с тях, независмо и от разстоянията.
Учени от Калифорния изследвали живота на 1604 възрастни хора, като през две години се интересували от физическото и душевното им състояние и особено от начина им на живот – дали прекарват част от времето си с други хора, дали се събират редовно с близките и децата си, дали са доволни от социалните си контакти.

Средната възраст на изследваните била 71 години. Огромна част от починалите за шестте години наблюдения били самотни, а тези, които се радвали на здраве в своята старост, били заобиколени от децата си.

Заключението на учените: самотата е предвестник на функционален спад и ранна смърт


С напредването на възрастта хората отдават по-голямо значение на семейството, а същевременно повечето губят връзка с близките си и живеят в изолация. Дефицитът на пълноценно общуване прави самотните възрастни хора сговорчиви и жадни за социални контакти. Те винаги са готови да споделят с младите от своя опит.

Затова – казват учените – за да живеят майките ви по-дълго, прекарвайте повече време с тях.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.