Имунната система е виновна за лошото настроение

Имунната система е виновна за лошото настроение
Японски биолози откриха неочаквано влияние на имунната система върху обмена на веществата в нервните клетки, съобщи Лайф.

Активираните и неограничени от специални протеини Т-лимфоцити отнели от кръвотока голяма част от молекулите тирозин и триптофан. Тези аминокиселини са с ролята на предшественици за невромедиаторите допамин и серотонин, които са от съществено значение за поддържане на нормално настроение. Недостигът им води до повишена тревожност и потиснатост.

При заплаха от инфекция се активират имунни клетки, в частност Т-лимфоцити. При това в тях се преустройва метаболизмът, но досега бе неизвестно как това влияе върху обмена на веществата в организма.

За да намерят отговор на този въпрос, учените прибегнали до експерименти с мишки, у които е изключен генът PD1. Той кодира едноименния протеин, който ограничава активността на Т-лимфоцитите и по този начин защитава организма от автоимунни болести.

В кръвния серум у гризачите, при които функционирането на Т-лимфоцитите не било ограничено от PD1, имало значително по-малко тирозин и триптофан, отколкото у животните от контролната група. Било изяснено, че тези аминокиселини били погълнати от имунни клетки, които ги отнели от неврони. Въз основа на въпросните аминокиселини невроните произвеждат невромедиаторите допамин и серотонин. Те осигуряват нормално и приповдигнато настроение, а допаминът е замесен също в регулирането на движенията.

Недостигът на невромедиатори повлиял върху поведението на мишките. Лишените от PD1 гризачи се движели по-малко и по-често били тревожни. Оказало се, че активирането на имунната система в отговор на инфекция влияе върху много органи.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.