Дете в самолета

Дете в самолета

Дете в самолета – правила, документи и полезна информация


Предстои ви пътуване с дете със самолет, но не знаете какви са възможностите, правилата, необходимите документи. Експертите от eSky разказват за различните категории пътници във въздушния превоз и какво трябва да знаете при пътуване на деца със самолет.

Права при пътуване със самолет


Пътуване с бебе
За авиокомпаниите бебето е на възраст до 2 години. За него не се полага отделна седалка в самолета – то пътува в скута на възрастния пътник, тъй като е твърде малко да седи самостоятелно и закопчано с колан. По тази причина цената на билета се формира само от административна такса.
Възможно е да се закупи седалка за бебе, като на нея се сложи детското му столче, но бебето трябва да е над 1 година и при излитане и кацане да бъде отново в скута на възрастния пътник.
Обикновено авиокомпаниите качват с приоритет пътниците с бебета. Количка или детско столче се транспортира безплатно, стига да влиза в позволените размери. Въпреки забраната за течности на борда, авиокомпаниите дават възможност да се качи храна за бебетата.
За полет в страната бебе може да пътува само с акт за раждане, но ако ще напуска пределите й, следва да има международен паспорт. Ако бебето ще пътува само с един родител, е необходимо нотариално заверено пълномощно от другия родител, удостоверяващо съгласие то да напуска страната.

Пътуване с дете
За авиокомпаниите детето е на възраст между 2 и 12 години. Някои от тях предлагат намаления за деца, но все по-рядко. И при децата задължителните документи са международен паспорт и нотариално заверено пълномощно от родителя, който не съпровожда детето. За деца над 2 години не се полага безплатно транспортиране на детска количка. В повечето случаи багажът, който се полага зависи от тарифата, на която е резервиран билетът и не се различава от този за възрастен пътник.
Обикновено на борда на самолета има забавления, които да направят пътуването на децата по-леко и приятно – блокчета за оцветяване, флумастери, играчки и др.

Непридружено дете
Редовните авиокомпании предлагат и услугата превоз на непридружено дете. Тя се заплаща допълнително, а в замяна детето е под постоянното наблюдение на стюардеса, която го качва на борда и предава на упълномощено лице в крайната дестинацията. Когато детето пътува без придружител, следва да бъде предоставена информация за изпращач, посрещач, техните адреси и телефонни номера. Информацията се въвежда в система от туристическия агент и детето не може да бъде предадено на друго лице.

Пътуване на младежи
Категория пътник „младеж“ е на възраст между 12 и 18 години. С повечето авиокомпании младежите могат да пътуват без придружител. Има обаче и изключения, затова е добре да проверите какви са изискванията преди да закупите такъв билет. До навършване на пълнолетие изискванието за пълномощно от родителите остава в силa.

Дали ще пътувате с бебе или дете, ще изпращате младеж на екскурзия или имате нужда от съдействие за пътуване на непридружено дете, експертите съветват – обърнете се към професионалист, който да ви даде надеждна информация и полезни съвети. Задължително направете застраховка на детето и се погрижете полетът му да мине неусетно и безгрижно.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.