Празник на дантелата

Празник на дантелата
Какво: Празник на калоферската дантела
Къде: Калофер
Кога: 15 август 2018 г.

За 19-ти път на Голяма Богородица, Калофер е домакин на традиционния празник на калоферската дантела. Градът събира майсторки на изящното плетиво от цялата страна, които ще покажат уменията си пред публика. Репортаж на Иванка Петкова
Празникът започва с литургия в местната църква „Успение на Св. Богородица“. По-късно на площада е организирана музикална програма, която ще открият прочутите калоферски гайдари.

В него взимат участие плетачки на совалкова дантела от цялата страна, а също и гости от Англия, Шотландия и Белгия.
Демонстрацията по плетене на калоферски дантели ще се проведе по обяд в парка на къщата музей „Христо Ботев“, където се съхраняват уникални образци на плетаческото изкуство.

Празник на калоферската дантела


така наречената бяла магия, едно от най-сложните плетива в света. Тя се използва по-често като интериор на дома и по-рядко за украса на дреха. Програмата на празника предвижда представяне на творби на местни майсторки, базар и демонстрация на плетене.

Изработката на калоферската дантела е претърпяла промени през годините и от занаят с цел осигуряване на прехрана се е превърнала в изкуство, изискващо прецизност, бързина и творчески усет към естетически красивото. Популяризирането на този занаят-изкуство е от огромно значение за калоферци и възраждането му ще допринесе за запазване на националното ни самосъзнание и културна идентичност.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.