Какво: Гайдарско надсвирване
Къде: село Гела, Смолян
Кога: 4 - 5 август 2018

Всяка година, в първата събота и неделя на август, в родопското село Гела е гайдарското надсвирване. В неделя е най-големият събор в региона - събира родовете, по традиция отпреди сто години.

Хиляди хора от страната и чужбина се стекоха на Илинденските поляни край родопското село Гела, за да се насладят на 16-тото гайдарско надсвирване.
"Братя българи, да дойдеш в Родопите и да не чуеш гайда е все едно да видиш планината, но да не усетиш хората. Защото гайдата е магнетичното сърце на Родопа планина. Гайдарят избира своята гайда, както се избира невеста. Днес Гела е песенен връх на Родопа планина. Днес Гела е и храм, храм на българщината, храм, в който отдаваме поклон на илинденци.
Това каза в приветствието си Андриан Петров – заместник областен управител на Смолян и главен художествен ръководител на ансамбъл "Родопа".

В неделя всички родове се събират да се видят и повеселят заедно, каза Радка Миховска - председател на читалище "Знание" в село Гела.

„Този събор е от незапомнени времена. Точно на този ден, всеки където и да живее се връща и се събира с родовете, правят си родови срещи. Родовете са много, не могат да се изброят. Те вече са се размножили доста. Едно време всеки си имал дърво, посаждали са ги. Те сега вече са много остарели, но всеки си знаел мястото“.

***
Гайдарите ще се надсвирват в три възрастови групи - до 14 г., от 15 до 18 г., и над 19 г. Ще се допускат изпълнители и на джура гайда, но те ще получат само грамота за участие. Гайдарите ще бъдат оценявани от професионално жури по десетобалната система, като се отчита стил, чисто интониране, постановка, костюм, сценичност, орнаментика и технически умения.

Регламентът при възрастовата група до 14 г. предвижда изпълнения на две гайдарски мелодии до шест минути. Изпълнителите на каба гайда от 15 до 18 г. ще се представят с две гайдарски мелодии - бърза и бавна, до осем минути. Надсвирването в третата възрастова група е с гайдарски мелодии до 10 минути, включвайки бавни и бързи мелодии в сюита, а в бързите трябва да прозвучат неравноделни ритми.

източник: БНР