Какво: Международен фестивал на фолклорната носия
Къде: село Жеравна
Кога: 17 - 19 август

В село Жеравна се проведе Международният фестивал на фолклорната носия. Десетки облечени с пъстри носии от цяла България.
Организато на фестивала е ръководителят на Ансамбъл „Българе“ Христо Димитров.

Попадайки в Жеравна, човек се потапя в автентичната атмосфера на българското Възраждане. И красотата на българската носия, на българката и става част от българската традиция.


Празник с голямо надпяване, надсвирване и надиграванеБританският актьор  Бен Крос се ожени в Жеравна за дългогодишната си приятелка - българката Деана. Той носеше автентичен калпак и цървули от шопския край, а младоженката беше облечена в традиционна червена рокля.


Какво отличава събитието през 2018? Орговор дава Христо Димитров в ефира на БНР: „Има само един начин да изживеете скок назад във времето и да присъствате на сватба на холивудски актьор по българска традиция. Това е като дойдете на фестивала на фолклорната носия в Жеравна този уикенд. Очакваме ви“.

„Това, което е нещо, което няма как да се повтори на някой друг фестивал, ще бъде сватбата на холивудския актьор Бен Крос, който взе решение да се ожени по традиционен български начин, облечен с българска национална носия пред толкова много хора. Самият факт, че Бен Крос решава да направи това нещо е един голям преклон пред българската традиция и пред българския фолклор и пред България въобще. Мисля, че всеки, който ще присъства на фестивала, никога няма да забрави тази сватба – как ще го бръснем с бръснача, как ще се бори за тази булка, как ще му искаме откупи, как ще целува ръка на кръстника и ще му иска прошка, как ще ѝ търси обувката, която ще е скрита, как ще го захранват с погача с мед и ще го лъжат, че животът е сладък. Това никога не са го виждали в Холивуд“.

През трите фестивални дни, според правилника, всички участници задължително трябва да са облечени с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана).  Забранени са всички атрибути на съвременната цивилизация като телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки, пластмаса.