Засилва се интересът на младите хора към народните носии


През последните години се засилва интересът на младите хора към народното творчество и любовта им по различни поводи да обличат народни носии. Най-вероятно една от причините за промяната в тяхната нагласа е връзката с историята, миналото и автентичното народно творчество да бъде съхранено и предадено. Увеличават се желаещите да имат и своя собствена народна носия.

Фестивал на народната носия Жеравна


През 2015 г. датите са 21, 22 и 23 август. По време на тази проява носията е задължителна за абсолютно всички, дори и за най-високопоставените гости.

Попадайки в Жеравна, човек се потапя в автентичната  атмосфера на българското Възраждане.
nosia 1


Не е позволено също използването на мобилен телефон и фотоапарат. Това може да ви ви изглежда прекалено, но нашите предци са пазели спомените си и са общували без такива технологии.

Гостите на фестивала могат да опитат различни традиционни  специалитети: питки, суджуци, баници, чеверме, да слушат народни песни и да участват в изпълненията на фолклорни ансамбли от всички краища на България. Ако имат желание, могат да научат нови песни, народни танци, да практикуват традиционни народни занаяти.

nosia 1

Носиите се търсят и за детски кръщенета и отбелязването на годишнини. Производителят на народни носии Пенка Райчева казва, че желаещите да си купят народна носия се увеличават в последните години.  Цените вървят между 150 и 300 - 400 лева за нова носия, а наемът за ден от 36 до 80 лева според сложността на носията.

 Снимки: www.nosia.bg

zheravna nosia


“Никога не ги карай да те обичат, дете мое…
Настоявай да те оставят..
И знай, че този, който устои и остане,
те обича истински.”
Димитър Талев

снимка албум Жеравна 2014 - фестивал на носията, Иван Негревски