Лейди Гага

Лейди Гага
Името на лейди Гага ми е познато от години. Но го свързвах повече с ексцентрично присъствие и не мога да да си спомня нито една нейна песен. До наградите Оскар 2019. От цялата церемония ми остана една песен изпята на сцената от двама професионалисти и един припев.

Историята на Лейди Гага на 33 години е достигането на няколко рекорда „Гинес“, 9 награди „Грами“, 2 отличия „Златен глобус“ и един „Оскар“. И със сигурност тя ще продължи.

Стефани Джоан Анджелина Джерманота е родена на 28 март 1986 г. и е по-голямото дете на италиански емигранти. Още от училище мечтае за звездна кариера, а съучениците й я подиграват и тормозят. Отначало се насочва към актьорство, но след като се проваля на редица кастинги, се ориентира към музиката. Стефани влачи пианото си до всеки клуб в родния си Ню Йорк, търсейки възможности да бъде забелязана. В началото се фокусира върху електропоп и денс, а по-късно се мести в Лос Анджелис, където вече започва работа по албум заедно със звукозаписна компания.

Първият ѝ сингъл “Just Dance” я изстрелва в класациите, а нейната дебютна музикална колекция “The Fame” печели „Грами“ за Най-добър електронен/денс албум. Следват “Born This Way” (2011) и Artpop (2013), които затвърждават мястото й на музикалната сцена, екстравагантния имидж и поляризираното отношение към нея. Самата Лейди Гага признава, че умишлено е добавяла ексцентризъм към всеки опит на продуцентите тя да изглежда секси.

През 2012 г. Лейди Гага е на 14-то място в класацията на Forbes за 100-те най-влиятелни жени на планетата на годината. Тя е само на 26 години! И докато едни я обожават, а други са отблъснати от нейната екстравагантност, няма второ мнение – Лейди Гага има талант.

Следва джаз албума “Cheek To Cheek” (2014) с Тони Бенет и снимки в сериала „Зловеща семейна история“. С ролята си там печели „Златен глобус“ в категорията за Най-добра телевизионна актриса, а през същата 2016 г. година е номинирана за „Оскар“ за песента си “Till It Happens To You”.

Професионалните успехи не минават без драматични моменти в личния живот на Лейди Гага. Тя сама признава, че след всяко по-сериозно постижение се раздела с мъжа до себе си. Пренатовареният й график я тласка към алкохол и наркотици, от които по-късно се отказва след като си взима нужната почивка.

Лейди Гага се бори и със синдрома фибромиалгия, който предизвиква хронична болка в мускулите и умора. Тя отдава посттравматичния си стрес на преживяно изнасилване, когато е била на 19-годишна възраст. Макар и до днес да казва, че не е достатъчно смела да каже името на продуцента, посегнал над нея, Лейди Гага продължава да бъде застъпник за жертви на сексуално насилие и хора с нетрадиционна ориентация.

След като си дава малко време далеч от прожекторите и славата, изпълнителката записва албума “Joanne”, за който казва: „При него влизах в студиото и забравях, че съм известна.“ Тогава музиката й е вдъхновена от връщането назад към семейството и себе си, а певицата си позволява да бъде по-малко Гага и повече Стефани. С по-естествена визия и по-сериозни текстове тя си спечелва нов кръг фенове, които вече гледат на нея по различен начин.



Следва участието й в Роди се звезда, което не само сбъдва нейната мечта да бъде актриса, но й носи и „Оскар“ за Най-добра оригинална песен за “Shallow”. Със спечелването на статуетка от Филмовата академия и още 32 награди хитовият дует с Брадли Купър вече е най-награждаваната песен в музикалната история.

Колекцията от песни, записана към филма, превърна Лейди Гага в певицата с най-много на върха на класациите през последното десетилетие, а саундтракът се задържа на №1 за рекорден брой седмици. Така Гага отново се върна в А-листата на шоубизнеса.

BEVERLY HILLS, CA - FEBRUARY 24: Lady Gaga, winner of the Music (Original Song) award for 'Shallow' from 'A Star Is Born,'(PhotoGetty Images)

Съвземайки се от достатъчно сътресения в професионалния и личния си живот, Стефани вече е достатъчно зряла, за да зная къде стои. „Никога не съм се усещала достатъчно красива, умна или добра в работата си. Хубавото е, че преди не се чувствах достатъчно добра, но сега вече не“, казва тя още през 2017 г. в искрения документален филм на Netflix “Gaga: Five Foot Two”.

Работих здраво дълго време, но не става дума за победата, а това да не се отказваш“, казва тя в речта си след спечелването на „Оскар“. „Няма значение колко пъти те отхвърлят, падаш или те бият. Важното е колко пъти се изправяш и си смел да продължиш напред.“

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.