В края на 2019 година се появи книгата „Аз съм българка” от Петя Александрова и Капка Кънева. В нея са включени 40 истории на знаменити българки. Това са образите на Венета Ботева, Леда Милева, Яна Язова, Цветана Табакова, Ива-Ваня, Вела Живкова-Благоева, Мара Белчева и други – познати и непознати имена от историята ни – по свой начин. Общото между тях е,  че са променили историята, обогатили литературата и изкуството и оставили (някои от тях, а други остават неизвестни) трайна следа в паметта на обществото

Kъм всяка история 40 български художнички създадоха портрети. Художничките, включили се в проекта, творят във всички области на визуалните изкуства - живопис, графика, скулптура, илюстрация, керамика
Портретите поемат свой собствен път – с изложбата „История в портрети – 40 жени, променили България” и като отделни визуални разкази за онези жени със смели идеи и хвъркати мечти, с които се променя и историята ни.

Тези портрети през февруари 2020 г. могат да бъдат разгледани в галерия „Ракурси“ в изложбата
История в портрети - 40 жени, променили България


Историята на книгата:
Идеята за книгата е на детската писателка Юлия Спиридонова, споделя в предаване на БНР:
„Става дума за това, че подобна книга в американски вариант, включващ личности от цял свят, вече е създадена. Казва се „Истории за момичета бунтарки“… Която е много популярна в цял свят. И тя каза - моите деца я четоха тази книга и попитаха „Защо няма за българки“.
Така авторката започва да пише книгата, с която иска да заинтригува най-младите. „Бяхме решили, че тази книга трябва да бъде обърната към най-младите. Към тези, които четат уж учебниците по история, но изглежда им се струват малко суховати и не особено атрактивни…Въпреки че книгата, разбира се, може да бъде четена и харесвана и от възрастните, естествено“, споделя Петя Александрова.

Капка Кънева допълва: „Аз се присъединих към проекта на по-късен етап - заедно с всички останали художнички ние направихме едно предложение на издателството - че искаме безвъзмездно да дарим тези свои илюстрации. И на свой ред издателството също реши да направи жест и да дари част от приходите си за насърчаване на детското четене“.