Житен режим

Житен режим

Житният режим


ЗАПОЧ­ВА ВИНАГИ през м. февруа­ри (непрез друг месец) 1-3 дни след пълнолуние. Тъй като то всяка година се пада на различни дати, затова и началото на режима не е от една и съща дата и понякога, когато пълнолунието е по в края на месеца, режи­мът може да продължи и през м. март. Когато пълнолуни­ето през м. февруари се пад­не в крайните дати на месе­ца (например 27-28 февруари) и тогава ако вземем за начало на режима три дни след пълнолуние би означавало режима да започне през м. март. Това не би било правилно, защото противоречи на основното правило режи­мът да започва през месец февруари. В такива крайни случаи се взима пълнолуни­ето в крайните дати на м. яну­ари, като режимът трябва да започне в началото на м. февруари.



Подарете си десет дни в лечебницата на Природата от 12 – 21 февруари 2020 г.





Като отчитаме дневната цикличност през седмицата, най-благо приятно (но не за­дължително) е режимът да започне в сряда, за да се отпости на десетия ден в петък. Задължително обаче е, отпостването да стане все още на разсип на Луната, т. е. пре­ди датата на новолунието.


През м. февруари Приро­дата още "спи" зимен сън и ние трябва да пречистим фи­зически и духовно организма си, за да можем да възприемем праната, която е в изобилие в началото на пролет­та. Учителя е избрал м. фев­руари като най-подходящ пе­риод за прочистване на орга­низма. И наистина м. януари е все още много рано, а тем­пературните условия често са много сурови, което би изтощило организма, а м. март е вече късно в умерения пояс.

ПОДГОТОВКА

На първия ден сутринта се казва един път формулата:

"Господи, приеми ме в ле­чебницата на Природата за десет дни".


Всеки ден трябва да се употребяват.

- 100 грама жито (то съдържа всички елементи необходими за поддържане на живота);


- три ябълки (за сърцето),


- девет ореха (за мозъка),


-  мед (за кръвта) и лимон,


- минимум 1,5 литра преварена вода.


Необходимо е плодовете да бъдат най-хубави и здра­ви, а водата да бъде от ня­кой чист извор, а не от водоп­ровода, защото последната е хлорирана и нечиста. Не се препоръчва и минерална вода, защото тя е по-наситена с някои минерални соли в съ­ответствие с нейния произ­ход. Идеалният случай би бил да разполагаме с рилска вода и най-вече от чешмичката „Ръцете, които дават“.

ПРИГОТВЯНЕ НА ЖИТОТО

Сто грама жито се измива много добре от вечерта и с лъ­жица се слага в добре запаз­ващ топлината еднолитров термос. Залива се с вряла во­да почти догоре и термосът се затваря добре, за да може житото да няма достъп до въздуха. На сутринта внимателно се излива от термоса само житената вода и се изпива на гладно, половин-един час пре­ди закуска, като се добавя мед и лимон по вкус. Необходимо е тази житена вода да се задържа малко в устата, като се "дъвче", а не да се изпива на едри глътки, защото фактически това е изключително силна и концентрирана Хра­на. Житената вода е също и много силно лекарство, което Учителят дава за лекуване на нерви, като в този случай тя е необходимо да се пие 40 дни. Така че тези, които ис­кат да се лекуват, биха могли след завършването на житния режим (10 дни) да продължат да пият житената вода. Горепосочената житена вода има тази лечебна сила само в случая, ако житото е ГРУХАНО. Ако житото е су­рово, водата не може да проникне през обвивката на житните зърна и да поеме жизнената им сила Искам изрич­но да подчертая, че Учителя е ползвал през житния режим само грухано жито от сорта бяло жито, а не сурово или покълнало такова. Това трябва да се има предвид от всички, които искат правилно да проведат житния режим. Употребата на сурово жито -това е друго упражнение, да­дено от Учителя в беседа, която обаче не се отнася за житния режим през февруа­ри.

Дневната порция жито се разпределя на три части, ка­то е желателно, след отсипване на съответната част, останалите части да остават в добре затворения термос, което запазва житото в свежо и прясно състояние, докато, ако то се отсипе сутринта и стои на открито то се окисля­ва от въздуха и губи от своя­та хранителност. При всяко от яденетата се изяжда, съответната част от житото, една ябълка и 3 ореха.

Желателно е около час преди ядене да се изпиват поне по 2 водни чаши преварена вода с мед и лимон. Практически сутринта тази роля изпълнява житената вода. Ако не се пие достатъчно вода, организмът се обезводнява и житеният режим се кара много трудно. Затова пий­те вода, колкото може пове­че, но само преварена така­ва и никога студена, непреварена.

Тук искам да споделя, че когато бях с готвачката на Учителя, първоначално аз слагах меда във водата и така го пиех разтворен. Забелязвайки това, тя ми направи забележка: „Учителят не правеше така". Но как, за­питах аз, нали науката пре­поръчва медът да се разт­вори, а не да се приема кон­центрирано. Тогава тя ми обясни, че Учителят е взимал с малка чаена лъжичка мед и го е слагал на горното небце. След то­ва е отпивал от водата, в която е капвал няколко капки лимон. Водата е задържал достатъчно дълго в устата си и я е "дъвкал". По то­зи начин тя е разтваряла меда в устата и така я е поглъщал. „Но защо е правел така, попитах аз? Първона­чално и аз не знаех, каза тя, и затова го запитах и той ми обясни, че най-висшите ду­ховни центрове в мозъка на човека се хранят само с веществата, които се приемат чрез устата и че соковете от стомаха са много груби за тях. Освен това, каза тя, Учителя веднъж ме запита: „Сестра, вие колко пъти дъвчите житото преди да го глътнете?" Аз сконфузно отговорих: „Учителю, нали знаете, аз съм бързичка и така... набързо, набързо". "А, не, поклати глава Учите­ля, трябва да го дъвчете 99 пъти". Той винаги подчерта­ваше, че храната трябва да се дъвче продължително и внимателно, за да се хранят духовните центрове и за да бъдем здрави. Тези, които дъвчат малко и задържат храната малко в устата си, не могат да бъдат наистина духовни хо­ра, защото техните духовни центрове гладуват. Преди да изядем ябълката е необ­ходимо да я подържим в ръ­ка, да я разгледаме внима­телно, да се свържем с ней­ната аура, да й се порадва­ме, да благодарим на дър­вото, на Слънцето и т.н. При ядене трябва да спазваме даденото ни от Учителя правило. "Хранете се с Любов и Благодарност.“

По време на житния ре­жим не се употребява никак­ва сол, а лимонът да бъде максимум един на ден. Медът е по вкус и няма ограни­чения. Добре е семките на ябълките да се посадят на подходящо място като с това, ние ще изразим нашата благодарност за тяхната са­можертва.

Житен режим


Изяжда се всеки ден по 100 гр. жито, добре измито и накиснато от предишната вечер във вряла вода и оставено да престои така в термос, или леко сварено от вечерта. Житото трябва да бъде поне омекнало, може и разпукнато, но не много сварено. Житото не бива да бъде покълнало. Разпределя се на три порции и се изяжда много бявно, при добро и спокойно дъвкане. Препоръчително е всяка хапка да се дъвче около 100 пъти. Освен житото могат се приемат по желание до 3 ябълки на ден, до 9 ореха и по 3 лъжици мед. Пие се обилно вода, без ограничения, не по-малко от 1,5 литра дневно.

Житният режим трае 10 дни.

На десетия ден се отпоства с “ангелска супа”, която се приготвя по следния начин:

В литър и половина леко подсолена вода се варят 3 средно големи картофа, накрaя се прибяват няколко стръка нарязан магданоз. Това е храната за деня, евентуално и за следващия ден. Постепенно се преминава към нормално хранене като в следващите дни се включват най-напред плодове, прости растителни храни без подправки, хляб и менюто се разширява всеки ден.

По време на поста човек трябва да запази бодър дух и радостно разположение, да мисли съзнателно за обновлението на организма си. Ако се почувства физическо или психическо неразположение, най-добре е постът да се прекрати. Обикновено на втория или третия ден се преминава през „лечебна криза” – може да се появи главоболие, чувство на глад, раздразнителност и др. Оплакванията би трябвало да преминат като се изпият една –две чаши гореща преварена вода и се вземе малко мед и орехи. В никакъв случай не бива да се стига до усещането за мъчение по време на житния режим. Пнякога е по-добре той да бъде по-кратък, но да бъде съпътстван с лекота и радост.

***

Материалът ни бе изпратен от Nevena G. в деня в който стартирахме рубриката "Хубави истории"

Невена споделя, че ще прави житния режим за четвърта година и смета да го започне на 27 февруари 2013 г, когато е пълнолунието, а не на 30 януари, както се готвят някои други.

Нейният съвет е след житният режим да се направи захранване по Лидия Ковачева, за 5 или за 10 дни. Обикновено колкото дни е режима, толкова дни трябва да е и захранването.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.