Лилаво

Лилаво

Лилави Зеленчуци


цвят лилав, но не в като в песента, а при зеленчуците



Съществува и т.н. цветна диета - при нея в продължение на седем дена - всеки ден се приемат храни само с един цвят. Виолетовият цвят е най-трудния цвят в тази диета - да видим какво е разнообразието при зеленчуците с цвят лилав.

Цветовото разнообразие сред зеленчуците става  става все по-голямо-тъмнолилавочерен чесън, лилави моркови, лилава марула, лилаво броколи и каквото още въображението ти подскаже. За ушите може да не звучат привлегателно, но със своите нетрадиционни цветове определено правят ястията по-пъстри и апетитни и  доставят на организма ни така вълшебните антиоксиданти.

lilav_chesan



Представете си чесън без тази неприятна, змейова миризма.Черният чесън е обикновен , но с богат аромат зеленчук. Вкусът е сладък с наподобяващ моласа с  остра чеснова забежка. Консистенцията е подобна на мек, изсушен плод и се топи в устата.

Според Таоиската митология черния чесън дарява безсмъртие, но ни дава и здраве, което е също толкова ценно. Черният чесън съдържа два пъти повече антиоксиданти от обикновения чесън, както и А-Allycysteine, който е със доказано антиканцерогенно действие.

Лилавият морков може да претендира за най-древния. Рисунки на това растение са открити в Египет от преди 2000г. пр. н.е. Античният лилав морков съдържа 28 пъти повече антиоксиданти от добре познатия ни оранжев морков. След приготвяне лилавия морков има елегантен вкус на сладък картоф.

lililav_morkov

Лилавата листна салата изглежда много атрактивно. Листата са лъскави и лилави и придават много свеж акцент на зелената салата.

Цветовете при зеленчуците са не само наслада за очите, но те дават на нашия организъм така необходимите антиоксиданти, които са важни да сме здрави и дълго време да изглеждаме млади.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.