Мед

Идея - "Да ви поглезят с мед"
В градинката пред Халите (София) пчеларите предлагат своите продукти, възможност да опитате и да научите за видовете мед и др пчелни продукти - прополис, пчелно млечици и да бъдете дегустатор


DSCN0389

Споменаването на целебните свойства на меда се открива още в Библията и в записките на египетските медици, в текстовете на Хипократ и в Корана. Гърците смятали, че самият Зевс е бил отхранен с мед.

Пчеларството е познато от дълбока древност. Човекът първоначално използвал меда и пчелния восък, а по-късно пчелна отрова, пчелно и търтиево млечице, пчелен прашец, даже пчелни трупове.

Но основното сред пчелните продукти си остава медът. Той е чудесно антибактериално и противомикробно средство, което се дължи на съдържащи се в него фитонциди и микроелементи, например калий - той събира влагата от бактериите и те бързо загиват.

Но как пчелите правят своя вкусен мед? Как от прашеца на различни цветя и билки се получава тази гъста и ароматна маса? Отговорът не е вълшебство, а труд и търпение.

Пчелите правят меда от сладък сок, наречен нектар, който събират от цветята. В процеса на преработка го обогатяват с ензими, белтъци, органични киселини, цветен прашец, витамини и други съставки.

DSCN0390

DSCN0391

DSCN0394

DSCN0395

DSCN0396

DSCN0397

DSCN0398

DSCN0399