Самовъзстановяване


или друга дума за релакс и ползотворна почивка
някои неща се случват само, ако повярваме в тяхyogaopener

Хармония - Баланс - неуловимо състояние на равновесие между искам и мога, чуствам, усещам и правя - не може да се постигне незабавно, като с махване на вълшебна пръчица.
Може да се постигне чрез диета, упражнения и физически средства за защита, като създадем условия различните компоненти да се допълват и взаимно усилват.

Като през цялото време трябва да оставаме спокойни, със здраво тяло и чиста мисъл.

Можем да опитаме няколко различни неща и разнообразие в малките неша, които правят деня ни по-хубав.

Например да включим босилек в рецептите, които приготвяме или в нашия билков чай. Босилекът е подправка, емблематична за средизиморската и италианската кухня, но се използва също и в аюрведа и в медицината - може да понижава нивата на кортизол, наричан още  и хормон на стреса. Не трябва да забравяме, че нивата на кортизол значително нарастват след физически и емоционален стрес, което може да доведе до сериозни проблеми в нашето тяло. Така се получава и стабилизиране на настроението.

Ако всеки ден физическото натоварване е едно също може да се появи досада, затова можем да заменим фитнеса с плуване, сутрепния крос с танци. А вместо да се успокояваме с йога може да опитаме кикбокс. Съвсем наскоро открих поредица от упражнения заимствани от кикбокс, които помагат за отслабване - едновременно учим нещо ново, защото тялото също има своя памет, която трябва да бъде развивана и влизаме във форма.

Една малка хитрост, която можем да приложим в начина по който се храним - едновременно сменяме покривките с по-весели и с пролетно настроение и чиниите, като вземаме такива с по-малък размер.

Ако и променим съотношението на продуктите в нашето мяню - също може да се наблюдава желаната промяна в нашето тяло. Ако половината продукти в нашето меню са пресни зеленчуци и плодове, една четвърт - пълнозърнести храни, а останалата четвърт - протеини ефектът няма да закъснее.