Хранителна пирамида

първата от серия статии за хранителните пирамиди в различните страни. Самото понятие "хранителна пирамида" е широко разпространено. Публикациите са резултат на  нашето учудване, когато разбрахме, че много страни имат своя такава подредба на основните хранителни продукти и това е процес динамичен, отражение на самото разбиране на диетолозте какво е това здравословно хранене. Първо представяме

Хранителната пирамида на Швейцариястрана известна с високото ниво на жизнен стандарт и отношение към здравето.

Началото:

Първите хранителни напътсвия са публикувани от Американския департамент по земеделие през 1894. През 1916 година американската диетоложка Каролин Хънт създава първия наръчник по хранене, който се казва " Храна за малки деца".  Тя разделя храната на пет групи: мляко и месо, зърнени храни, зеленчуци и плодове, мазнини и мазни храни, захар и захарни изделия.

От тогава хранителната пирамида е претърпяла много изменения.  По-късно тя е приета от много други страни, които са я адаптирали съобразно своя начин на хранене.

swissfood_pyramid

Така например в най- новата швейцарската хранителна пирамида карбохидратите са намалени от 60 на 45 процента, а протеините са увеличени от 10 на 15 процента и мазнините от 30 на 40 процента.

Доста хора биха се учудили на тези промени, но главния експерт Паоло Коломбани казва, че няма достатъчно доказателства, че сатурираните мазнини са вредни за здравето. Швейцарската хранителна пирамида е приета през 2008 и наскоро е била анализирана от ETH в Цюрих.  Коломбани още подкрепя промените с факта, че кърмата съдържа голямо количество от сатурирани мазнини, а тя е най-добрата храна за бебетата. Мазнините са обвинявани за вредата си върху сърцето, но то черпи 60 до 90 процента за енергията си от тях.  Също така голяма част от изследванията през последните 50 години не доказват вредния ефект на сатурираните мазнини.  Така швейцарската пирамида се отличава от хранителните пирамиди в другите страни. Дали тя е най-правилната? Трудно е да се даде отговор на този въпрос, но като се вземе под внимание, че във всяка държава има различни хранителни препоръки и те се променят през няколко години, добре е да  попитаме себе си доколко хранителните пирамиди са ценни.

Moже би е добре да следваме златната среда и да се наслаждаваме на храната която ядем или както казва Волтер "няма по-искрена любов от любовта към храната".