Фактите: Проучване на Евробарометър в ЕС показва, че около 22 млн. деца са с наднормено тегло, като 5 млн. от тях са със затлъстяване. У нас 30.6% от децата в първи клас са с наднормено тегло, 17% от тях - със свръхтегло, а 15.6% - със затлъстяване, сочат данни на Националния център за опазване на общественото здраве.

Little girl with a bowl of vegetables

Какво можем да направим ние като родители?

Като им дадем личен пример и ги научим да се хранят здравословно. Това може да стане още от най-ранна възраст като създадем навици за здравословно хранене.

Като учим децата си на здравословни навици на  хранене може да поддържаме тяхното  здравословно тегло. Също така, хранителните навици, които  децата възприемат когато  са малки, ще им помогнат да поддържат здравословен начин на живот, когато станат възрастни. Това са съветите на ексертите от webmd.com.

Един от най-важните подходи за правилно  хранене е съкращаването  на приема на мазнини. Това може  да постигнем като  включим в менюто храни с  ниско съдържание на мазнини или обезмаслени млечни продукти, птиче месо без кожа, крехко месо, и  пълнозърнест хляб и зърнени храни. (на деца до 2 годишна възраст препоръките е да не се дават обезмаслени млечни продукти)

ibebe-eating-2

Ако не сте сигурни как да подбирате  и приготвяте разнообразна храна за семейството си, консултирайте се с лекар или диетолог. Следете книгите, кулинарни списания и сайтове за здравословно хранене.

Хубаво е да се отделя време да се планира менюто за всеки ден от седмицата предварително.
Важно е да не се  поставят децата с  наднормено тегло  на ограничителна диета. Децата не трябва да бъдат  на  диета , освен ако лекарят не е препоръчал това по медицински причини и не следи тяхното състояние

healthy-eating-for-children

Няколко подхода, които  родителите  могат приложат при децата, за да придобият те  здравословни хранителни навици:

Как да научим децата да се хранят здравословно • Помогнете на  семейството ви при избора на храни, а не диктувайте. Винаги имайте  голямо разнообразие от здравословни храни у дома. Тази практика ще помогне на децата да се научат как да избират  здравословени храни.

 • Насърчавайте децата си   да ядат бавно. Едно дете може да разпознае  глад и ситост по-добре, когато яде бавно.

 • Хранете се  заедно , колкото е възможно по-често. Опитайте се да направите храненията приятни с разговори и споделяне, а не време за мъмрене или аргументи. Ако храненията са неприятни, децата могат да се опитват да се хранят по-бързо, за да напуснат масата, колкото е възможно по-скоро. След това те могат да се научат да свързват храненето със стреса.

 • Включвайте   децата си в пазаруването на храна и приготвяне й. Това ще ви помогне да разберете по-добре хранителните предпочитания на децата, възможност да научите  децата си на здравословно хранене, и да  децата усетят чувството  на удовлетворение. Освен това, децата могат да бъдат по-склонни да приемат  и опитат различни  храни, когато те са помагали в подготовката им.

 • План за малките закуски. Непрекъснатото приемане на  лека закуска може да доведе до преяждане, но закуски, които са планирани в определено време на деня може да бъде част от по-питателна храна, без да разваля апетита на детето по време на хранене. Би трябвало да направите закуските по-здравословни,  без да лишавате  децата си от време на време да опитват чипове, бисквитки, особено при рожденни дни и други събирания.

 • Разубетете децата да се хранят докато гледат телевизия. Опитайте се да ядете  на едно определено място във  вашия дом, като трапезарията или кухнята. Храненето пред телевизора може да  затрудни децата да обърнат внимание на чувството за  пълнота, и може да доведе до преяждане.

 • Насърчавайте децата си да избират и да пият вода когато са жадни. Консумацията  на подсладени и газирани напитки е свързана с повишен риск  на затлъстяване при децата.

 • Не използвайте  храната като наказание или възнаграждение. Използването на  храната  като наказание може  да доведе  децата да се притесняват, че те няма да получават достатъчно храна. Например, изпращането на децата в леглото, без вечеря може да ги накара да се притеснявате, че ще гладуват. В резултат на това децата може да се опитат да ядат скришом , когато имат шанс и да преяждат. По същия начин  когато  храни, като бонбони, се използват като награда, децата могат да решат, че тези храни са по-добри или по-ценни от другите. Така например, ако кажем на децата, че те ще получат десерт, ако  си изядат  всичките  зеленчуци, то ние  изпращаме  негативно съобщение за зеленчуците.

 • Уверете се, че когато децата се хранят извън дома тяхната диета е  балансирана. Научете повече за менюто  в училище, за да сте сигурни, че  включва разнообразни храни. Също така, изберете здравословни ястия, когато отидете на ресторант.


children cooking pix
14 януари  - Европейски ден за здравословното хранене и готвене за деца


Ето какво споделя Жоро Иванов, президент на "Евроток България" "Забавното готвене" е ключът към интереса на децата. "Човек обича да се храни, хубаво е от ранна възраст да знае с какво и как", да познава най-добрият начин на готвене и избор на храна, защото децата са "с чисти рецептори и усещане за храна".

Формулата за здравословно хранене включва храните, които се консумират балансирано, в разумни количества, като изборът е индивидуален. Дори хамбургер, направен с добри продукти и консумиран в определени количества, не е вреден.

children cooking eu day

Вашите коментари:

 • Snejana Hristova И както винаги бабите сме виновни за наднорменото тегло на внуците ни:)Ами така е.Изяж това ,баби, ето ти мекички, бабче, ето ти бухтички и т.н.:)))

 • Албена Тодорова и за това си има решение- бабите да следват стриктно инструкциите на мама и да не разчитат на познанията си от преди 20 - 30 години! Животът, природата са се променили толкова много през тези години, че здравословното по бабиното време може да се окаже "отровно" в наши дни.

 • Nadya Kotb препоръчвам този сайт на всички майки - пълен е с рецепти,идеи и съвети за здравословно детско хранене: http://www.annabelkarmel.com/

 • Елка Пумпалова Аз се старя да приготвям здравословна храна - на масата винаги присъстват много плодове и огромно количество свежа салата; старая се в основната храна да присъстват много зеленчуци; задължително има и супа; а накрая и десерт. Повечето приго...твени от мен ястия са или на пара; или на фурна; или на скара; ако се налага слагам минимално количество мазнина... Децата хапват, макар не винаги с удоволствие. И какво става - аз се бъхтя в къщи, за да им е и интересно и вкусно - а когато отидат в училище им се сервира мазна баничка или тестяна сиренка, гарнирани с някакво подобие на сок.......И какво правим със здравословното хранене....?

 • Nadya Kotb Елка, изпращайте им домашно приготвени сандвичи или закуски...можете да обсъдите въпроса с майките на съучениците или поне приятелчетата на децата и да се организирате всички да изпращате домашни закуски/обяд на децата си:-) можете да ги насърчите да си разменят сандвичи и т.н. - може да се получи много весело за децата и определено би било в тяхна полза!

 • Dilyana Dimova Не съм съгласна със съвета в статията, да се включат в менюто храни с ниско съдържание на мазнини или обезмаслени такива. Мазнините в натуралните продукти имат своето място в баланса на мазнини в организма и са необходими, особено пък на д...ецата! Ако беше обратното - кравите, овцете и козите щяха да дават обезмаслено мляко:) За да са здрави децата, не е необходимо да се ограничават мазнините, а да се поддържа баланса между различните видове мазнини, както и да се търсят решения в посока - възможно най-чиста и натурална храна, богата на необработени термично Омега 3 и Омега 6, тъй като те са неустойчиви на висока температура. Високото тегло при децата не идва от високото съдържание на мазнини, а от високата консумация на ненатурални и преработени продукти.


People who ate the most full-fat dairy had a 69% lower risk of cardiovascular death than those who ate the least. Otherwise stated, people who mostly avoided dairy or consumed low-fat dairy had more than three times the risk of dying of coronary heart disease or stroke than people who ate the most full-fat diary.

Contrary to popular belief, full-fat dairy, including milk, butter and cheese, has never been convincingly linked to cardiovascular disease. In fact, it has rather consistently been linked to a lower risk, particularly for stroke.

http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/04/full-fat-dairy-for-cardiovascular.htmlВижте повече

 • Nadya Kotb Да, и на мен тази точка ми направи впечатление и напълно споделям позицията на Диляна. До 2- годишна възраст дори е опасно и абсолютно недопустимо да се дават обезмаслени млечни продукти. Също така напоследък научните изследвания показват, че лошият холестерол се дължи не толкова на животинските мазнини, колкото на опасни въглехидрати.Вижте повече

 • Dilyana Dimova Така е, Надя. Прекалената консумация на рафинирани прости въглехидрати, в съчетание с пак рафинирани и термично обработени Омега3, плюс разните му там добавки, оцветители, овкусители и пр. ненатурални съставки водят не само до затлъстяване..., но и до редица други заболявания. Едно време и ние сме яли мазни баници и мекици, торти и пасти, но тогава повече се движехме, плодовете и зеленчуците бяха натурални и това отчасти е компенсирало пагубното влияние на този вид хранене върху организма. А сега, като се прибавят и фаст фууд, чипсове, зрънчовци и пр. баласт, става много трудно децата да израстнат здрави. Такъв парадокс е, че на всеки ъгъл днес можеш да си купиш нездравословна храна, но ако искаш да намериш истинска, трябва да се скъсаш от търсене, но за сметка на това - да си изпразниш джоба:) Вече е лукс човек да се храни здравословно.Вижте повече

 • Nadya Kotb ‎"Вече е лукс човек да се храни здравословно." - абсолютно точно! А и дори човек да купува само органични и био храни (които понякога са на ненормалкно високи цени) пак не може да е сигурен, че получава най-доброто - не е като в детството м...и, когато всички плодове и зеленчуци идваха от собствената ни градина... Колкото до манталитета, че децата трябва да бъдат тъпкани със сладкиши и бонбони, за да им покажем колко ги обичаме - това погрешно мислене се корени в годините по време на войните - 30-40-те г. на миналия век, когато хората са нямали достъп до захар и бяло брашно, затова и нашите баби са смятали, че начинът да поглезиш внучето е с кексове и торти...ама и те поне бяха домашно приготвени, и колкото и мазни да са били - не са били с палмово масло и разни високо-фруктозни сиропи и т.н... Мисля, че това което се случва в днешно време е бавен геноцид - храната ни е пълна с химикали и преработена отвъд узнаваемост и хранителна стойност...и именно тази храна бива рекламирана и масово предлагана...


една публикация от 2010 г. към която добавихме 2 снимки от 2017 г. - една от събитията -  Европейски ден за здравословното хранене и готвене за деца и една от Food Revolution day, който се проведе на 20 май