Книгите, били класическа книга или електонен вариант е невъзможно да си представим нашия ден. Идеалният уикенд си остава книга, аз и удобното местенце с чаша кафе или чай. И часовете в един по-ккрасив, по-ситински и добър свят. Имаме си ден на славянската писменост и култура, имаме и ден на Будителите. Французите имат един съвършенно уникален празник и никъде по света не се провежда толкова мащабно мероприятие катоLe temps des livres (Време за книги)


cheteneМожем да благодарим на французите за този ден. Както и за Нощта на музеите, френската идея, която се оказа изпълнима и у нас.

И така за първи път този празник се чества през 1989г.  по инициатива на Френското министерство на културата и е бил посрещнат от обществеността с голям интерес. По-късно е включен в календара на годшните чествания в страната и се отбелязва във втората половина на октомври.
Програмата е 3-дневна и включва срещи с пистаели, поети, изложби и презантации на книги, панаири на книгата, семинари. Хората си подаряват книги и подаряват на библиотеките. Франция живее с книгите и другите проблеми остъпват на заден план.
chetene-2