Хората могат да усетят истинската усмивка


"Никога не се разделяй с усмивката си, дори и когато ти е тъжно... откъде да знаеш, може някой в този момент да се влюби в нея."
Габриел Гарсия Маркес


Факт, хората могат да познаят коя усмивка е искрена и реагират позитивно на това

Има ситуации в които се усмихваме като защитна реакция, по необходимост, защото така сме възпитани, защото е редно, често тази усмивка се нарича служебна.

Това са данни от изследване проведено в Англия, университета на Бангор, което показва, че хората могат да усетят истинската усмивка, но не и служебната, защото тя не предава същите сигнали. Проведено е лабораторното изследване с електрически сензори по лицата на участниците, което потвърждава тези резултати. Искрената усмивка има уникална социална стойност, която включва и характерни движения на мускулите около очите.

Учените са установили, че когато двама души се запознават, те си разменят усмивки, които са почти винаги еднакви, независимо дали са сърдечни или само от учтивост.

Хората обаче реагират много по-бързо, когато усмивката е искрена.

Това показва, че те я предусещат. "Резултатите показват ясно, че основните процеси, които ръководят реакцията на възнаграждение, участват и насочват и социалното поведение в моментното общуване" - каза д-р Ерин Хири от екипа.

Хората се усмихват от любезност обикновено когато това им налагат социалните и културни норми. Сърдечните усмивки са спонтанни и са сигнал за удоволствие.

 

Източник в. "Дейли телеграф".