Българският народ има обреди, с които посреща Великден. По нашите земи религиозният празник не заменя изцяло пъстрите езически обичаи, с които посрещали пролетта. Някои от тях запазват автентичния си вид, но повечето се „християнизират”, без да променят същността си. Най-големият празник за православието Великден донася със себе си традицията да се боядисват яйца. Както в много дейности и тук въображението на българката сътворява чудеса.

В митологията на много народи яйцето е символ на вечния живот. От златно яйце, символ на слънцето, се ражда светът. Символ на безсмъртието, то крие под черупката си магическата сила да лекува, да предпазва от болести и бедствия. У нас и досега се подаряват сварени боядисани яйца, за разлика от много други страни, където те са изместени от шоколадови, сувенирни и пр.

„За българина яйцето трябва да е „пълно”, за да донесе със себе си пожелание за „пълна къща, пълни хамбари, много деца в семейството”

Българските писани яйца са графични. Една от особеностите на българските изображения са триделните свастики – соларен символ. Както и „стълбата на живота” – спирала, която се издига до „върха” на яйцето. Също – пеперудата, символ на душата и възкресението, лозата – религиозен, но и фолклорен символ и др. У нас яйцето е останало обреден подарък, а украсите не са взети от дърворезба, керамика или бродерия, както е при други народи. Мотивите идват от Великден и следват овала на яйцето.

pisani egg tehnologia

Как се приготвят писани яйца – необходима е писалка и пчелен восък, който се затопля на пламъка на свещ. Върху яйцето се рисуват предварително мотиви – флорални, слънца, спирали, след което се нанася восък върху контура


Друга важна особеност на българските писани яйца е, че не са се превърнали в индустрия, както на Запад. Всяка година майсторките от Велинградско и Ихтиманско покриват великденските яйца със същите орнаменти, които помнят от детството си. А писаното яйце си остава едно от най-красивите пожелания за здраве, щастие и любов.

pisani eggписани яйца, направени от Виолета Демирева


vel 12

писани яйца- Valentina Petrova-Shumanova


Ето каква споделя Valentina Petrova-Shumanova за техниката за приготвяне на писани яйца

За мен е чест да видя, че моята работа, макар непрофесионална, е предизвикала интерес. Относно техниката на изработване, мога да допълня с моя опит. По принцип оригиналната технология не позволява писаните яйца да се консумират, защото се боядисват с памучна боя, моята технология позволява яйцата да се консумират.

Аз рисувам върху сварени яйца, боядисвам с хранителна боя и восъка го махам като нагрявам със сешоар и избърсвам топлия восък с памучно или друго меко парцалче.

Друга тънкост е че писаните яйца трябва, след като се изпишат с восък трябва да покиснат около 2-3 мин във вода с оцет или да се обтрият с парцалче напоено със спирт, за да се премахне мазнината от пръстите, която пречи да се хване боята.

Друга тънкост - вече боядисаното яйце трябва да се остави да изсъхне добре, и след това да се премахне восъкът.

Ако искаме яйцата да са многоцветни - използваме техника на украинските яйца - т.е. изписваме яйцето, боядисваме в жълто, отново с восък запълваме местата които искаме да оставим жълти, след това боядисваме в оранжево, и отново нанасяме восък там където ще оставим оранжевия цвят ....и така до най тъмният цвят, естествено цветовите съчетания са пожелание

Успех на всички желаещи и се надявам да съм била полезна.

 

pisani egg 1

писани яйца Iliana Iakimova


pisani egg velingrad моите велинградски писани яйца -  Здравка Павлова


Ако искате да приготвяте традиционни български писани яйца - В Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН преди Великден се организира работилница за писани великденски яйца, на която ще бъдат показани стари традиционни восъчни техники за изписване на яйца. От там могат да си купят също майсторски писани яйца, както и комплект - писалка и восък, с които можете да изпишете вкъщи великденските си яйца.

Използвано е интервю на доц. д-р Светлана Ракшиева от Етнографския институт с музей за БНР