Яйца за Великден с техника декупаж

Яйца за Великден с техника декупаж

Яйца за Великден с техника декупаж


Декупаж. Техниката става все по-популярна у нас. Любомира Бончева вече ни е гостувала и е споделяла за техника декупаж. Дни преди Великден тя ще ни разкаже как да приготвим великденски яйца с техника декупаж. Ще се получи нещо много красиво, което може да намери място у дома не само в дните около Великден, затова и Люба избра името

Яйца - не само за Великден


dekupazh egg 1

Според вярванията на много народи чрез яйцето животът се преражда и възражда отново. Особено през пролетта. Персите вярвали, че Земята се е излюпила от едно огромно яйце. Евреите пък имали обичай да даряват дар, когато отиват на гости. Ако гостът бил много беден, той подарявал яйце.
Великденските яйца са сред основните символи на християнските празници и напомнят за възкресението на Христос.

Първото великденско яйце, според легендата, било поднесено от Мария Магдалена на император Тиберий. Тя му казала за възкресението Христово, но императорът бил категорично убеден, че това е невъзможно. И отговорил, че яйцето, което Мария Магдалена му е дала, е от кокошка. Ако той не е прав, яйцето трябва да стане червено. И то станало! Затова великденските яйца се боядисват основно в червено.
(Повече за яйцата и великденските традиции можете да прочетете в първия брой на списание Decoration & Découpage - на http://decodec.eu).

Великденски яйца с декупаж


dekupazh egg 2

За мене яйцата са повече от великденска символика. Красиво изработените яйца са достойни да красят всеки един дом, всяка една галерия. Нека си припомним уникалните бижута-яйца на Петер Карл Фаберже (чието истинско име всъщност е Карл Густавович Фаберже).

Ако и Вие искате да сътворите уникални яйца, можете да го направите с техниката декупаж. Вижте как.

dekupazh egg 3

Необходими са:
дървено (или стиропорено) яйце;
лепило Ц-200;
акрилен грунд (гесо);
акрилна боя - цвят слонова кост;
подходящи мотиви от салфетка;
лепило за декупаж;
акрилен лак за декупаж;
маслена боичка - златна;
дунапренени тампони;
четки;
фина шкурка;
меко парцалче.

dekupazh egg 4

Как да го направим?
1. Почистете добре яйцето.
2. Нанесете слой лепило Ц-200 с четка. Това ще е първият ви грунд. Изчакайте да изсъхне добре.
3. С четка или дунапренен тампон нанесете слой акрилен грунд (гесо). Нека да изсъхне добре.
4. Ако е необходимо, леко зашкурете.
5. С тампон нанесете по цялата повърхност два слоя акрилна боя цвят слонова кост, с междинно сушене на стайна температура.
6. Ако се налага, зашкурете внимателно.
7. Залепете избраните от вас мотиви - с четка и лепило за декупаж. Препоръчвам да използвате малки мотиви, като ги подредите (разкадровате) така, че да придобиете коренно различна композиция спрямо първоначалната (на цялата салфетка). Изчакайте да изсъхне.
8. Ако е необходимо, уравнете фона.
9. Ако искате да направите дорисуване върху яйцето - сега е моментът. Използвайте такива цветове акрилни бои, каквито има в мотивите ви. Нека да изсъхне.
10. Сега идва най-забавната част . И тя се нарича лакиране! Според каноните на класическия декупаж трябва да нанесете минимум 15 слоя лак. Така че започвайте - с подходяща четка полагайте тънки и равномерни слоеве лак, като спазвате правилото 12/12, т.е. всеки следващ слой лак го полагате след 12 часа. Сами ще видите как изображенията придобиват дълбочина.
11. На финала нанесете по цялата повърхност на яйцето златна маслена боичка. Отнемете излишното с меко парцалче и оставете маслената боичка да запечати вашето произведение.

dekupazh egg 5

Яйца за Великден с техника декупаж


dekupazh egg 6

Яйца с техника декупаж


dekupazh egg 7

Яйца с техника декупаж


dekupazh egg 9

Яйца с техника декупаж


dekupazh egg 10

Яйца с техника декупаж


dekupazh egg 11

Яйца с техника декупаж


dekupazh egg 12

 Яйца с техника декупаж


dekupazh egg 13

dekupazh egg

За автора:
Любомира Бончева се занимава с декорация и декупаж повече от 8 години. За последните 4 години, в които преподава декупаж и различни декоративни техники, има над 300 ученици.
Тя е първата българка, поканена да стане член на най-авторитетното декупажно общество в света - Découpage Artists Worldwide (DAW). Президент е на българската секция на DAW. Издател и главен редактор е на уникалното за България електронно списание Decoration & Découpage (http://decodec.eu)

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.