Мурсалски чай

Мурсалски чай

Мурсалски чай


Мурсалският чай (лат. Sideritis scardica) е една от най-полезните билки, които растат в България. Може да се купи от билковите аптеки, да го отгледате като цвете в саксия или в градината. Може да го наберете и в планината.

Тъй като расте на границата ни с Гърция, гърците са се ориентирали по-рано да го култивират и изнасят, светът познава това растение като „гръцки чай” и „гръцки планински чай”.

Мурсалският чай съдържа: флавоноидни, фенилпропаноидни гликозиди, танини, терпеноиди, и етерични масла, феноли, олеанова киселина, множество микроелементи като желязо, мед, цинк, кобалт и селен , както и макроелементите калций, магнезий, калий и натрий, които обясняват фармакологичното действие на вида. Много силен антиоксиданти има - има антибактериално действие ( благодарение на голямото наличие на флавоноиди). Подсилва имунната система.

За какво помага мурсалския чай:


- При кашлица и възпаление на сливиците

- Предпазва от ракови заболявания

- Бронхит, бронхиална астма

- Действа благотворно при грип

- Чернодробни заболявания

- астма

- депресия (едно научно изследване, проведено от немски учени установява благотворното му въздействие при депресии и Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност)

- намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

- помага при превенция на остеопорозата

В Института по ботаника проучват свойствата му и установяват благотворното му влияние на чернодробни и редица други заболявания, както и изумителното му качество, че забавя стареенето. Може би това е и най-добрата билка при кашлица. Други наричат чудното растение „българската виагра“

За мурсалския чай може да прочетете тук. Това е по-скоро разказ за моите срещи с него.

Първата ми среща с него бе в Родопите, в района на Триград.

След това в Гърция се оказа, че това е чай, който се предлага така както и чай от лайка.

mursalski tea

През пролетта видях на едно от изложенията за цветя да се предлага и разсад за мурсалски чай.

mursalki razsad

С мурсалския чай се запознахме в най-цветна планина у нас – Славянка, Алиботуш или както са я наричали преди Китка планина. Човекът, който ни откара до най-близкото село от което се достига до хижата каза, че и той трябва да дойде утре за чай.

На сутринта тръгнахме към Гоцев връх. Когато се изкачихме към високото видяхме хората, които беряха чай. Горе на високото, докато вървяхме по граничната бразда набрах около 40 стръка, ще стигнат за цялата зима. Трябва да се пази това растение, защото ако продължават така да го берат ще изчезне.

mursalski tea planina

Мурсалският чай е бяло, достигащо до 40 см височина, покрито с власинки растение. Обича варовитите терени и расте основно в южна България от 1400 до 2200 м н. в. Цъфти в жълто и се бере по време на цъфтежа – юни-юли месец. Билката е ендемит за Балканите.



Как се приготвя мурсалски чай?


Мурсалският чай се отличава с фин, лек вкус и аромат. Качественият мурсалски чай трябва да е на цели, светлозелени стръкове, с видими малки жълти цветове. В 1 литър вода се поставя 1 стръкче чай. Ври на тих огън 5 минути.

Може да се комбинира с други билки – при комбинацията на мурсалски със зелен чай се получава чудесна напитка, засилваща имунитета и притежаваща силно антиоксидантно действие.

Тъй като в планината расте заедно с мащерката, приготвям го така – в чайника слагам 1 стрък мурсалски чай и 1 с.л. мащерка (4-5 стръкчета). След като поври чая около 2-3 мин на тих огън наливам в чашите.

 

1 Коментара

K. Отговори

Ще си позволя една корекция. Рецептата е - 4 стръкчета се варят 5 минути в един литър вода. Така ще усетите неговият истински вкус, освен това лечебните му свойства с тази рецепта са далеч по-осезаеми. Също, след сваряване трябва да се прецеди, не е добре да кисне повече от 5-10 мин във водата.

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.