Вино и рози

Вино и рози
 

На младини имай любов и рози, а на старини — приятели и вино.



Вино и рози


Според стари традиции на Трифон Зарезан стопаните излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: Колкото капки, толкоз коли грозде. Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.


suhindol
Ще ви разкажем за това как празнуват Трифон Зарезан в Сухиндол. Най-характерното вино в този район се прави от гъмза, специфичен местен сорт, който се свързва с територията на Северозападна България (Павликени и Сухиндол, и Видин). Гроздето узрява през втората половина на септември. Най-подходящи за него са проветривите места на хълмове със сравнително богати почви с добро изложение.

gymza
От гъмза се получават червени трапезни и десертни вина. Те са плътни, пивки, хармонични. При оптимални условия, например в години с по-топла и суха есен, червените сухи вина от гъмза се отличават с жив, макар и не много плътен рубинен цвят, приятен аромат на дребни червени плодове, доминиран от малина, фин смолист тон, подчертана, но мека свежест и лека структура.
"Всеки, който опита гъмзовото вино, остава впечатлен, защото Гъмзата е един от малкото сортове, който може да достигне до 33% захарност. Капризна е, но си заслужава да се отглежда - заради рубиновия цвят на виното, заради плодовия аромат и приятния вкус" казват специалистите.

В района на Павликени, край река Росица са и розариаумите. Тук има много градини в които се отглеждат рози за разсад и други зелени декоративни храсти. Има и чужди (холандски инвестиции). Когато рано напролет или късно на есен си купувате рози за да ги засадите, погледнете , че най-вероятно са тръгнали от този край.
Това е и причината на Трифон Зарезан в Сухиндол виното и розите да са заедно.

За 150 поредна година по стар български обичай в гр. Сухиндол тържествено беше отбелязан деняна Трифон Зарезан, който е и празник на града. Още в ранни зори беше обслужена литургия за здраве в храм „Св. Св. Петър и Павел“, а малко по-късно под наслов „...Вино да се лей, песен да се пей и хоро - люлей...“ тържествата се пренесоха на централния площад в града.
Каква е историята на празника разказва кмета на община Сухиндол Пламен Чернев Преди 150 години местните лозари и винари честват за пръв път Трифон Зарезан заедно в името на общия си икономически интерес.
Те се обединяват не само да се веселят, а и да си помагат, защото много голяма част от техниката, която е била използвана и тогава, като подръчни материали, конска сила и ръчно и за първи път вече навлиза и модерните пръскачки тогава, които са били внесени от чужди държави. Така, че хората са разбрали, че трябва да се обединят, за да могат да си помагат, както при опазването на лозята с пръсканията при прибирането на реколтата, така и при ферментацията на гроздовите каши, за да могат да се получат пивки вина, и след това да ги продават заедно.

Сред официалните гости на събитието бе Маргарита Попова – вицепрезидент на Р България, както и делегации от пoбpaтимeнитe нa Сyхиндoл гpaдoвe в Пoлшa, Мaлтa, Итaлия и Мaкeдoния.
Местните винопроизводители и тази година спазиха обичая и проведоха празнично шествие под звуците на духова музика предвождано от специално украсена за случая УАЗ-ка . Крайната му цел беше местността „Димчански завой“, където тържествено бяха зарязани лозите.

suhindol 1

С пожелание за добра реколта, лозарите получиха и подарък корени рози от Баумакс България. Доказано е, че розата и лозата страдат от една и съща болест. При засаждане на цветните храсти в близост до лозята, те първи се разболяват, и така дават знак, че масивите трябва да бъдат защитени.

suhindol 2
Празничният ден завърши с много вино, хора и ръченици на централния площад, където местните лозари обсъждаха бъдещата реколта.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.