Противозачатъчни хапчета?

Противозачатъчни хапчета?

Противозачатъчни хапчета?


Всяка жена е имала период в който е пиела от онези малки хапчета, които се пият по определени схеми и предпазват от бременност.

За пръв път противозачатъчните се появяват в САЩ през 1960 г. Съвременните хапчета съдържат само 1,2% от хормоните, които са съдържали тогава.

Научно доказано, че противозачатъчните са полезни, но трябва да бъдат правилно приемани.  Ефикасността им стига до 99% и гарантират съвсем малък риск от нарушение на обмяната на веществата. Но споровете около това дали имат повече положителна или отрицателна роля върху организма на жената, са много и в същото време са противоречиви.

Какви са страничните ефекти от противозачатъчни хапчета?

  • Нередовна менструация - Неправилният прием на оралните контрацептиви е една от най-често срещаните причини за нередовен цикъл. Този проблем може да се получи и при прием на хормони. Поради тази причина всяка една жена трябва да се запознае много добре с начина на прием на контрацептиви.

  • Извънменструално кървене - Половината жени, които приемат орални контрацептиви, се сблъскват с неприятното извънменструално вагинално кървене. Обикновено то започва след приема на първите таблетки и продължава до около три месеца. В 90% от случаите то се нормализира, но ако продължи твърде дълго, консултацията със специалист е задължителна.

  • Гадене - Гаденето е сред неизменните странични ефекти на противозачатъчните. То също отшумява за няколко седмици и не е притеснителен симптом. За да се намали появата на гадене, се препоръчва приемът на контрацептивите да става по време на хранене. Ако те са под форма различна от таблетка, е добре да се направи консултация със специалист, който да смени контрацептива.

  • Чувствителни гърди - Тези хапчета предизвикват промяна във формата на гърдите, те биха могли да се увеличат, да омекнат или пък да станат прекалено твърди, което върви ръка за ръка с болка в тази област. Често пъти се появяват и бучки. Ако те не изчезнат в рамките на първите три месеца, трябва да се потърси медицинска помощ. Намаляване на чувствителността на гърдите през този период може да се постигне с ограничаване консумацията на кофеин и сол.

  • Главоболие - За ефективното лечение на пристъпите на главоболие специалистите препоръчват съчетаването на хормоналните противозачатъчни медикаменти с т.нар. нестероидни противовъзпалителни средства и триптани.
    Главоболието е често странично действие на хормоналните контрацептиви и се среща преди всичко във фазата на цикъла, когато бързо спада нивото на естрогените и активността на контрацептивите. Според данните, жените, приемащи контрацептиви, употребяват 1,5 пъти по-голямо количество средства против главоболие от останалите жени.

  • Напълняване – Някои хормони способства за задържане на вода и по този начин пречи при отслабване – като резултат повишение на теглото. Оказва се, че колкото повече естроген има, толкова по- силен е ефекта на надебеляване.
    Така например, употребявайки противозачатъчни хапчета с висока концентрация на естроген (50 мкг), се очаква да напълнеете с между 2 и 5 килограма за една година. Този антиефект няма да се наблюдава (или ще бъде в пъти по – незначителен), ако се използват средства с 20 мкг естроген.
    Употребата на противозачатъчни предизвиква напълняване по още един начин – повишават нивото на инсулин в кръвта. При високо наличие на произвеждания от панкреаса хормон апетита се засилва, а освен това се подпомага и преобразуването на въглехидрати в мазнини. Когато се спазва диета за отслабване се цели точно обратното – мазнините да се използват за енергия и в крайна сметка да изгорят, като остане само чистата мускулна маса.

  • Понижаване на сексуалната активност - Противозачатъчните често водят до загуба на сексуално желание. Дължи се на това, че те възпрепятства изработването на тестостерон, който влияе на либидото.
    Оралните контрацептивичесто променят предпочитанията на жените към мъжете. Психолози са открили, че жените, приемащи орални контрацептиви, предпочитат грубите мъже, тип "мачо".

  • Промени в настроението - Голям процент от жените, приемащи противозачатъчни се оплакват, че в първите месеци от приема са имали чести промени в настроението. Причината за този ефект се дължи на синтетично получените хормони, които повлияват хормоналния баланс на тялото, към което то трябва да се адаптира.
    Естрогенът, който се съдържа в противозачатъчните също така понижава в известна степен нивата на серотонина, който е отговорен за приятните емоции и това е също една от причините за наблюдаваните по-чести депресии при жени, приемащи противозачатъчни.

  • Косопад - Понякога хапчетата за контрол на раждаемостта предизвикват бурна ответна реакция в организма, която води до сериозни отклонения в хормоналните нива. При отделни жени една от засегнатите зони е косата и се наблюдава обилен косопад, който може да предизвика сериозни проблеми. Задължително е препаратът да се смени, преди последствията да са станали по-сериозни.

  • Болно сърце и злокачествени заболявания - Противозачатъчните хапчета понякога са свързани с повишаване на кръвното налягане и появата на туморни образувания на черния дроб. Те носят и риск от развитието на рак на маточната шийка, предупреждават учените. На жените с фамилна анамнеза на някое от тези заболявания се препоръчва да употребяват такива медикаменти.


Специалистите припомнят, че всяко средство е строго индивидуално и винаги трябва да се използва след консултация с лекар. Първо трябва да се направи гинекологичен преглед, да се вземе предвид възрастта на жената, да й се обяснят предимствата и недостатъците и чак тогава да се предпишат подходящите за нея противозачатъчни, заявиха още акушер-гинеколози.
Не е проблем и за младите момичета да ги използват, тъй като има много нови поколения противозачатъчни препарати, с ниско съдържание на хормоните, но те се взимат задължително след преглед и установяване на възрастта.
Също така се взимат под внимание и други заболявания, при които не могат да се изписват подобни препарати, заяви специалист.
Например тютюнопушенето влияе много върху ефекта на хапчетата. Защото цигарите стесняват кръвоносните съдове, а същото действие имат и противозачатъчните.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.