Ден на театъра 2015

March 27th, 20153:32 pm @

0


Ден на театъра 2015

Честит ден на театъра!
“Животът е сцена, а всички ние сме актьори в нея”

На 27-и март цял свят отбелязва Международният ден на театъра. От всички театрални сцени по света в петък вечерта ще прозвучи и специално обръщение.

Международният ден на театъра се чества от 1962 г. с решение на ЮНЕСКО. Всяка година един от най-известните театрали отправя своето послание към света. Първото послание е на  знаменития френски драматург Жан Кокто. Текстът, който ще бъде прочетен вечерта на 27 март 2015 г. от всички театрални сцени по света, е на полския режисьор Кшиштоф Варликовски. В посланието си той говори за важността на театъра за времето, в което живеем – време след края на познатото ни усещане за модел на човешките взаимоотношения – срив, който е усетен още от класиците като Томас Ман и Франц Кафка.

Вече не можем да строим кули. А стените, които упорито издигахме, вместо да ни предпазват – обратно, самите те изискват грижи и опазване, което изпива огромна част от жизнената ни енергия. Вече нямаме сили да се опитваме да надникнем какво има отвъд дверите, отвъд стената. Точно затова театърът трябва да го има и точно тук той трябва да черпи своята сила – да наднича там, където гледането е забранено, пише в специалното си послание Варликовски.

Ден на театъра 2014

В България Международния ден на театъра се отбелязва с програми от всички театри. На този ден е и тържественото връчване на наградите “Икар” от Съюза на артистите в България, в Народния театър “Иван Вазов”.

Актьорите Стефан Илиев и Никола Анастасов са удостоени със специалните награди – за чест и достойнство и за цялостен принос в театралното изкуство. В своето слово той каза: Моят приятел Станислав Стратиев казваше: “Икар” е бил вечната ми мечта, детска мечта – пера, ленени конци и восък, и летиш към Слънцето. Всъщност, най-старата мечта на човек е, да лети – мечтата да летиш. Близко съм вече до нея.,  думи на големия български актьор Никола Анастасов.

Останалите отличени станаха известни на празничния спектакъл в Народния театър на 27 март  вечерта, озаглавен “Има думата театърът“.

Марий Росен получи наградата за режисура за “Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени” от Пол Зиндел на Центъра за неформално образование и културна дейност “Алос”. Спектакълът донесе и отличие за водеща женска роля на Ани Вълчанова.

“Икар-2015-та” за водеща мъжка роля получи Марин Янев за “Вятърът в тополите” от Жерал Сиблера, на режисьора Владимир Люцканов в Младежкия театър “Николай Бинев”.

Представлението “Каквато ти ме искаше” от Пирандело на Теди Москов в Народния театър, спечели “Икар-2015-та” за най-добър спектакъл. Постановката беше отличена и за сценографската среда, за декорите на Чавдар Гюзелев, костюмите на Свила Величкова и видеото на Иван Москов. .