Зодиите на повечето хора вече са грешни


Почти никой вече не е роден под зодиакалния знак, който знае, защото астрологичният календар не е осъвременяван спрямо реалното положение на звездите.

 

Съзвездията от зодиака са се изместили с цял месец, пояснява предаването "Звездобройци" ("Stargazing") на британската телевизия Би Би Си. Заради причинената от Луната и Слънцето промяната на наклона на земната ос, наречена прецесия,  положението на звездите се е променило.

Така, ако някой е роден в края на януари и мисли, че е Водолей, всъщност може да е Козирог, обясни д-р Радмила Топалович, астроном от Кралската обсерватория в Гринуич.

Когато древните гърци създават зодиака, знаците в него са определени по съзвездието, което е зад Слънцето в дадения период. Оттогава обаче съзвездията са се изместили с около месец.

Това означава, че 86% от хората са с грешен зодиакален знак.

zodiak

 

Предаването "Звездобройци" припомня, че съществува тринайсети зодиакален знак - Змиеносец (на латински: ophiuchus). Това съзвездие е зад Слънцето от 30 ноември до 18 декември.

В резултат от движението на Земята по нейната орбита за една година видимото положение на Слънцето на фона на звездите описва по небето окръжност, наречена еклиптика. Видимият годишен път на Слънцето по еклиптиката преминава през 13 от всичките 88 известни съзвездия, (12 от които са наречени зодиакални). Това са съзвездията: Риби, Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Змиеносец, Стрелец, Козирог и Водолей. Тринадесетото съзвездие, което липсва сред зодиакалните съзвездия, е Змиеносец. Въпреки, че през него минава немалка част от видимия път на Слънцето, то е изключено от зодиака понеже за астролозите е по-удобно да работят с числото 12, което отговаря на броя на месеците в годината. Освен това включването му в списъка със зодиите прави броя на знаците фатално число, което би зареждало хороскопите със суеверия. В допълнение, астролозите са приравнили времето на пребиваване на Слънцето в отделните съзвездия на 29 - 32 дена, което в действителност както се вижда от таблицата по-долу, е различно. Реално продължителността на съзвездията варира от 8 дена 9 часа и 36 минути (за Скорпион) до 44 дена и 12 часа (за Дева).

Защо се получава това разминаване? Една от причините "истинската зодия" да се различава от определената от астролозите се дължи на 25 800 годишното "клатушкане" на земната ос. Сега пролетната равноденствена точка се намира в съзвездието Риби, а есенната – в съзвездието Дева. Преди около 2000 години, обаче, пролетната равноденствена точка се е намирала в Овен, а есенната – във Везни. Това преместване на равноденствените точки по зодиакалните съзвездия означава, че земната ос бавно се мести в пространството. За около 26 000 години тя описва пълен конус и се връща в първоначалното си положение. Това явление се нарича прецесия и се дължи на елипсовидната форма на Земята. Гравитационното въздействие върху нашата елепсоидална планета от страна на Слънцето и Луната предизвиква изменението в ориентацията на земната ос с времето. Поради прецесията звездните карти постоянно остаряват, а положението на небесните полюси непрекъснато се променя.

Източник: в. "Индипендънт", цитиран от БТА и wikipedia.org