Фестивал на науката

Фестивал на науката

Фестивал на науката


Кога: 14-17 май 2015 г.

Къде: София, парк Заимов и Театър София

Програма на Софийски фестивал на науката 

За пета година ще се проведе Софийският фестивал на науката. По традиция четирите дни на фестивала, от 14 до 17 май, ще предложат богата програма от над 60 събития за всяка възраст, професия и занимание.

Фестивалните сцени в Театър София и шатрите в парка Заимов ще съберат учени от България, Обединеното кралство, Ирландия, Полша и Испания, за да покажат красотата на науката.

Форумът цели да повиши интереса на младите хора и децата към науката и да информира широката общественост за най-новите теми, по които работят учените в България и по света.

Фестивалът ще разпали въображението на деца от 4-5-годишна възраст до зрели хора, които се увличат от силата на науката – обещава Любов Костова - директор на Британски съвет. - Отново ще се убедим, че България има добри учени, но и учени-комуникатори.

Ще има, разбира се и „Лаборатория за слава“, и  избор на Любимото грозно животно на София… Ще има шоу презентации за децата и за възрастни, виртуална разходка из ЦЕРН и т. н. Ще бъдат дискутирани или представени по своеобразен начин интересни теми, сред които за безопасния интернет, биоразнообразието, работата на мозъка, сънят и т.н., ще бъдат представени заглавия от книжния пазар, включително и от чуждестранни автори.

dugong-the-newcastle-mascot

Любимото грозно животно на София


Защо вечно пандата да получава наградата за красота? Обществото за защита на грозните животни се е посветило на подобряване на имиджа на естетически най-ощетените и застрашени животински видове по света. Това е приключение за деца и ученици в света на най-чудовищните екземпляри сред животните, за да разкрие техните причудливи, невероятни биологични способности.


Специално от Обединеното кралство за шоуто пристига Саймън Уот - биолог, водещ от БиБиСи и завинаги отдаден природолюбител.

tablet dete

Шоу със забавна математика за деца и ученици


Децата вече използват интернет от най-ранна възраст и чрез все повече видове “умни” устройства. Световната компютърна мрежа може да им предложи безкрайно много възможности, но е важно отрано да развият навици за нейното безопасно и ефективно използване. Затова заедно със специалисти от Мтел и математичката Марина Маринова от Центъра за забавна математика ще ги поведем на едно забавно, но и полезно, пътешествие в света на интернет. Децата ще разберат как е създадена мрежата, как да ползват интернет, за да търсят различна информация и научават нови неща, но и за какво е необходимо да внимават. Ще научат как да се предпазват от вируси и други зловредни програми, а също и как да защитават своите лични данни.

PHOTOSPEED3NG

Как светлината създава и регулира 24-часовите циркадиеви ритми и съня?


Ще научите от Ръсел Фостър – професор по Циркадиеви невронауки, Ръководител на департамента по офталмология и Директор на Института по съня и циркадиевите невронауки в университета Оксфорд.

Едно от откритията му е, че човешкото око има трети клас фоторецептори за регулиране на биологичното време, съвсем различни от двата известни вида свелочувствителни клетки, благодарение на които виждаме. Тези изследвания промениха представите ни за това как окото отчита светлината и начините за клинично диагностициране на слепотата. Проф. Фостър е президент на Британската асоциация за невронауки, председател на Челтнъмския фестивал на науката, а също и на Комитета за публичност на Британското кралско научно дружество Royal Society. Удостоен е с Орден на Британската империя (CBE). Издателство Изток-Запад са подготвили и първата му книга на български.

Софийският фестивал на науката се организира от Британския съвет, под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столичната община.

Достъпът до всички събития за деца и за повечето от събитията за възрастни, както и до шатрите с демонстрации, е свободен. Необходимо е само да се вземе безплатен пропуск от щанд "Информация“ на фестивала.

Използвана информация от britishcouncil.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.