Милиардният бизнес на Джесика Алба


Създадената от актрисата The Honest Company вече има продажби за 150 млн. долара и се готви за международна експанзия и излизане на борсата


Когато през 2008 г. е бременна с първото си дете, актрисата Джесика Алба получава от майка си съвет – да изпере предварително всички чифтове ританки, които е получила като подаръци от приятели за очакваното бебе. Използването на обикновен перилен препарат й причинява обриви и я връща в детските й години, прекарани по спешни кабинети и лекарски приемни заради алергичните й пристъпи и хроничната астма, която я прави предразположена към пневмония.
След този случай Алба прекарва редица нощи онлайн, като проучва съставките не само на злополучния препарат, но и на всички останали почистващи средства в банята и кухнята си, пише Forbes. Резултатът я ужасява – нефтохимикали, формалдехиди и огнезащитни съставки във всички всекидневни продукти за домакинството от почистващи препарати за подове до такива за матраци. Някои са изброени на етикетите, други са замаскирани зад определения като "аромат", което е съвсем противозаконно.

the honest company
Въоръжена с интернет разпечатки и опасения за здравето на нероденото си бебе, Алба първо опитва да се справи с проблема с внимателно пазаруване. Търсенето на натурални и екологични продукти, които да не струват цяло състояние или пък да не изглеждат като че ли са разработени специално за живеещи в юрта вегани йоги, обаче се оказва досадна и уморителна задача. "Чувствах, че потребностите ми на модерна личност не са задоволени. Искам красив дизайн, както всички останали. Но той не трябва да е на премиум цена и, разбира се, трябва да е безопасен", разказва тя пред изданието.

Така постепенно се ражда първо идеята, а впоследствие и самата The Honest Company, или "Честната компания", която днес вече има 120 продукта, a през юли предстои и пускането на нова линия продукти за дамска грижа. Плановете включват излизане на пазара в Южна Корея по-късно през 2015 г. и в Китай вероятно през 2016 г. Най-вероятно през следващата година предстои и излизане на борсата, твърдят близки до компанията източници.


alba dzesika
През 2012 г., първата година, в която The Honest Company продава продуктите си, приходите й достигат 10 млн. долара. Миналата година продажбите вече са за 150 млн. долара, а според представители на сектора очакванията за тази година са оборотът да достигне 250 млн. долара, пише Forbes. Компанията е фокусирана върху растежа си, а не върху продажбите, като понастоящем пазарната й оценка е 1 млрд. долара. Което пък означава, че Алба, която според запознат с инвестицията й източник притежава между 15% и 20% от акциите, държи състояние от 200 млн. долара и е на път да намери място в новата класация на Forbes за най-заможните американки, натрупали сами богатството си. При това в сфера, напълно различна от основната й дейност в развлекателната индустрия.


източник: http://www.capital.bg