Ракът до голяма степен е зависим от околната среда


Октомври е Световен месец за борба с рака на гърдата.  Много болници у нас предлагат безплатни прегледи при мамолог . Прогнозите на СЗО са, че до 2035 г. всеки втори мъж и всяка трета жена ще са болни от рак.

Проф. д-р. Връбка Орбецова – председател на сдружението за алтернативна медицина и член на Балканското дружество по клинична лаборатория и онкология, разказва в интервю за БНР :

Статистиката не е смъртна присъда, статистиката е информация. От 10 случая, 9 могат да бъдат предотвратени, ако се спазват условията в т.нар. „Стратегия за превенция на рака“. 

Воденето на здравословен начин на живот е основно условие за предотвратяване на израждането на човешките клетки и възникването на рак, заяви Обрецеова. Това означава здравословно хранене и двигателен режим, допълни тя.

Развитието на рака има голям предварителен период, който е недоказуем . Фактически един рак започва и се развива  в продължение на десетки години. Затова се казва, че превенцията на рака трябва да започне още от детската възраст.

Човек трябва да закусва, обезателно! И да си разпределя храненията равномерно през деня, да няма недохранване, но да няма и прехранване.

Официалните методи за лечение на рака, като химиотерапия и лъчелечение, са безалтернативни. Те обаче не се противопоставят на алтернативните, някои от които доказано имат резултат при намаляване на страничните ефекти от химиотерапията, заяви Орбецова. До голяма степен вредните въздействия от терапията могат да се намалят с приема на храна, съдържаща фитонутриенти, фитохимиликали. Тези вещества изобилстват в плодовете и зеленчуците със силен цвят – оранжеви, жълти, тъмносини. Българската трапеза традиционно изобилства с такива храни.

Трябва да се обърне внимание на коригиране на условията на растениевъдството и животновъдството, защото там е коренът. Ако едни житни растения са расли при условия със замърсени води, наторявани с изкуствени торове, ако не са действително биологични, ние, увеличавайки консумацията им, още повече си увеличаваме приемането на вредни неща.

Ракът до голяма степен е зависим от околната среда, а нашата околна среда е това, което дишаме, това, което пием, това което ядем.