Пълнолуние на Коледа


На 25 декември 2015 г. Коледа може да наблюдаваме пълнолуние.
Последният път, когато пълна Луна изгрява в небето на Коледа е през 1977 г. а следващата пълна Луна на Коледа ще бъде през 2034 г.

Пълнолуние през декември се нарича Пълна Студена Луна (Full Cold Moon) или  "Луната на дългите нощи".  Луната ще достигне своя пълен размер на 25 декември около 06.11 ч. За хората в Америка , Луната ще се вижда най-добре на Бъдни вечер, докато в Европа ще могат да ѝ се насладят навръх Коледа.

"Докато наблюдавате пълнолунието по Коледа, не забравяйте, че в момента NASA има космически кораб около орбитата на земната луна. Когато погледнем към нея по време на едно такова събитие си струва да си напомним, че тя е повече от просто една небесна съседка. Геоложката история на Луната и Земята са тясно свързани и планетата ни щеше да е коренно различна без Луната." - пише в своя блог Нанси Нийл Джоунс от Центъра за космически полети на NASA "Годард" (Goddard Space Flight Center) в Грийнбелт, Мериленд.

2015 г. беше една невероятна година, изпълнена с "лунни събития", включително и рядкото пълно затъмнение на Супер Луната през септември.

За любопитните какво ще се случи през 2016г., NASA е създала лунен календар, покриващ цялата предстояща година под формата на подробно видео. То има две версии - едно за северното полукълбо и друго за южното полукълбо.
Изображенията са на основата на данни от Лунар Риконъсънс Орбитър, който изучава планините и кратерите на Луната от 2009 г. до момента.

Космическата агенция също така е създала инструментът "Dial-A-Moon", чрез който потребителите могат да проверят фазата на Луната в конкретен ден. Така например в деня на Коледа през 2016 г. Луната ще бъде на около 252 158 мили (405 810км) от Земята, с ъгъл и позиция във фаза 16,2 на сто, което означава, че ще бъде намаляващ полумесец.
Източник: Daily Mail

снимка: smbasblog.wordpress.com, Full Cold Moon Update – 6 December, 2014, 4:27 AM PST