По традиция в началото на декември Институтът по цветовете “Пантон” съобщава кой е цветът на Новата година. Какви ще са цветовете на Новата 2016 г.?

"Ведро синьо" и "розов кварц" - това са цветовете на 2016 г.


pantone 2016

За пръв път Pantone избира два цвята вместо един. Ведрото синьо е близко до бебешкото. Розовият кварц също е светъл нюанс. Според компанията, тяхното съчетаване отразява тенденцията за полова неутралност, която се засили през изминаващата година и ще остане и през 2016 г.

Топлият розов нюанс навява състрадание и спокойствие, а ведрото синьо - вътрешен мир. В напрегнатия ни живот тези неща липсват, подчерта вицепрезидентът на института Pantone Лори Пресман.

Pantone произвежда бои за модната и козметична индустрия, строителството, текстилната промишленост и други сектори. Известна е с едноименната система за съответствие на цветовете. Тя избира водещия нюанс на базата на това, което вече е използвано в модата и вътрешния дизайн, и на прогнозите за непрекъснат интерес.

На модния подиум Chanel съчета двата цвята в есенната си колекция висша мода. Prada направи същото в пролетно-лятната си колекция, както и Fendi.Том Браун предпочете двата цвята в курортната си колекция за жени, а Ричард Джеймс и Роберто Кавали ги предложиха за мъжкия гардероб през пролетта на 2016 г.

pantone 2016 1

Марсала, цветът на 2015 г. 

Сияеща орхидея – цвят на 2014 г.