Ултравиолетово - цвят на 2018 г.

Ултравиолетово - цвят на 2018 г.

Pantone Color Of The Year 2018


Inventive and imaginative, Ultra Violet lights the way to what is yet to come


Институтът "Пантон" избра нюанса "ултравиолетово" за цвят на 2018 г.


"Ултравиолетово" се наложи заради асоциацията с контракултурата, стремежа към оригиналност, изобретателност и въображение, обясни вицепрезидентът на "Пантон" Лори Пресман.
"Живеем в сложни времена - каза Пресман, - Свидетели сме на страх от напредничавостта и на това как хората реагират на този страх".


Pantone Color Of The Year 2018

Нюансът не е избран с политически съображения. Когато бъде използван за интериор, промишлени помещения, продукти, мода, изкуство, храна, не става въпрос дали живееш с ограничения или без, а въобще да не се съобразяваш с ограничения.
В "ултравиолетово" има повече синьо, отколкото червено, което означава "повече мисъл, мистика, духовност", каза Пресман. В нюанса има и страст от червените полутонове.
Цветът на 2017 г. беше "зеленина" - жизнено зелено с жълт оттенък, признак за желание за обновяване и възстановяване на връзката, както с природата, така и с важните за човека неща.
Компанията "Пантон" създава бои за модната и козметична индустрия, строителството, текстилната промишленост и други сектори. Известна е с едноименната система за съответствие на цветовете. Тя избира водещия нюанс на базата на това, което вече е използвано в модата и вътрешния дизайн, както и на прогнозите за непрекъснат интерес.

pantone 2010-17

Да си припомним цветовете на годината от 2010 до 2017


За 2018-а година ултравиолетовото е фиксиран като най-доминиращият цвят,  заяви в ефира на БНР проф. Любомир Стойков – моден експерт, председател на Академия за мода.

От Американския институт „Пантон“ съобщиха, че мотивът, за да се определи този цвят, е и желанието да се преодолее депресията, да се преодолее страхът, който е завладял голяма част от човечеството. В идеята за един такъв цвят е заложено разбирането, че човек трябва да живее без ограничения.

Проф. Стойков отбеляза и други актуални цветове за годината – цитрусовият нюанс, светло синьото и мръсно бялото.

Нещо, което мога да кажа като типична насока за цветовите предпочитания, е невероятната смелост и разнообразие, т.е. цветове, които дълго време са били смятани едва ли не за неприлични или неподходящи вече са актуални, вече са на мода.

violet minzuhari pix

За жените ще бъдат актуални деколтетата с паднали рамене, корсетите, коланите, ресните и пискюлите. За мъжете пък актуални ще са мъжките гащеризони, шапките с бомбета и мини раниците.

Източник: БТА, https://www.pantone.com/color-of-the-year-2018

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.